25 Kasım 2015 Çarşamba

Yer fıstıklı- çikolatalı kurabiye




 Yer fıstığı ve çikolatanın kurabiyeye kattığı nefis lezzeti seviyorsanız denemek isteyeceğiniz bir tarif. Bizim evde çocukların gelip gidip atıştırdığı ve çok beğendiği minik tek lokmalık bir kurabiye oldu.
 Yaklaşık altı aydır toz şekerli lezzetlerden uzak durmaya, toz şekeri tüketmemeye çalışıyorum. Yaptıklarımın çoğu zaman tadına bile bakmıyor, çok nadir de olsa sadece çok küçük bir parça tadını kontrol amaçlı yiyorum.Şeker ihtiyacımı ise meyvelerden ya da kuru meyveler ile yaptığım tatlılarla dengeliyorum. Halimden de oldukça memnunum ki tatlıya bayılan biriydim. Bunu neden anlattığıma gelince bu kurabiyelerin de minik bir parça tadına baktığımda uzun bir zaman sonra beğendiğim ilk şekerli kurabiye oldu. Bu nedenledir ki pekmezli ya da ballı halini de kendime yapmayı düşünüyorum J







Malzemeler:       
  • 250 gr tereyağı                                                                                 
  • Yarım su bardağı+2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı ince çekilmiş fıstık
  • Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz kestane karışımı
  • 1 yemek kaşığı rendelenmiş taze hindistan cevizi
  • 40 gr rendelenmiş bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı buğday nişastası
  • 2 su bardağı Hatap un

Hazırlanması:
  • Küp küp parçalara ayrılmış soğuk tereyağını ve şekeri robotun haznesine yerleştirip karıştırın.
  • Yumurtayı ilave edip 4-5 saniye tekrar çekin.
  •  En son kavrulmuş ve ince çekilmiş fıstığı, ince çekilmiş kestane –ceviz karışımını (sadece ceviz de olur) da ekleyip 4-5 saniye hepsini birlikte çekin.
  •  Robotta çektiğiniz bu karışımı karıştırma kabınıza alın. 
  • Üzerine rendelenmiş taze hindistan cevizini, rendelenmiş çikolatayı ilave edip elinizle çok az karıştırın. 
  • Nişastayı, kakaoyu, kabartma tozunu ve 1 su bardağı unu eleyerek ilave edip birbirine karışmasını sağlayın.
  •  Bu esnada kalan 1 su bardağı unu yavaş yavaş ilave ederek aldığı kadar un ile hamur yoğurun.
  • Un tamamen karıştığı anda yoğurmayı bırakın.
  •  Hamurdan çay kaşığı ile küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kâğıt serdiğiniz tepsiye dizin.
  •  Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10-12 dakika pişirin.


Not:
  • Hamurla poğaça hamuru gibi çok oynamayın, sadece parmak uçlarınızla alt üst ederek yoğurun.
  • Ben taze Hindistan cevizini rendeleyerek kullandım, tadı ve kokusu kesinlikle daha güzel. Siz hazır satılanlardan kullanabilirsiniz.
  • Kestane ceviz karışımı yerine sadece ceviz de kullanabilirsiniz.
  • Tuzsuz kavrulmuş yer fıstığı kullandım.
  • Unun önce 1 su bardağını kullanın kalan 1 su bardağını yavaş yavaş ekleyin ki yumurta ve yağ kaynaklı miktarlar değişebilir.





20 Kasım 2015 Cuma

Ruşeymli Kurabiye & Şekersiz kurabiye




Uzun ara verince yazmak da zorlaşıyormuş, paylaşacak onlarca fotoğraf ve tarif olmasına rağmen bir türlü bilgisayar başına geçip blog güncellenemiyormuş. İlk tarifimiz verdiğim arada bolca denediğim şekersiz tariflerden bir tanesi olan Ruşeymli kurabiyeler olsun. Şekersiz bir hayata geçiş, geçmeye çalışmak da başka bir yazıya kalsın. Onlarca nedeni, bahaneyi bir kenara bırakıp Bismillah diyerek başlayalım o vakit…






Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı yumuşamış tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 su bardağı Hatap ruşeym
  • Yarım çay bardağı kuru üzüm
  • 7-8 adet kuru incir
  • 3 yemek kaşığı Hatap tam buğday unu
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Hazırlanması:

  • Yumuşamış tereyağını, sıvıyağı ve yoğurdu karıştırma kabına alıp karıştırın. 
  • Üzerine rüşeymi, yıkanıp doğranmış incirleri ve yıkanmış kuru üzümleri ilave edip karıştırın.
  • Tam buğday unu ve kabartma tozunu ekleyerek çok sert olmayan bir hamur yoğurun.
  •  Tatlı kaşığı yardımıyla hamurdan parçalar alıp yağı kâğıt serili tepsiye yerleştirin.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats