31 Aralık 2014 Çarşamba

Teşekkürler Pakmaya...






Geçikmiş bir teşekkür yazısı aslında,daha öncede bir kaç defa hediye gönderen pakmaya dan dün süpriz bir paket daha alınca hepsini toplu olarak yazmaya karar verdim.Yemek kitabı,tarif kitapçıkları ve diğer ürün hediyeleriniz için teşekkürler Pakmaya....



Fotoğraflarda pakmaya ürünleri ile hazırladığım  lezzetlerden bazıları yer alıyor,tariflerin bir kısmı blogda yer aldı daha önce...




29 Aralık 2014 Pazartesi

Üç renkli börek & üç renkli sebzeli börek




İlk defa görümcem de tadına baktığımda çok beğenmiştim bu nefis böreği. Daha sonra başka bir akrabamızda da karşıma çıkıp çocuklar da beğenince bloga eklemek için daha fazla beklemeye gerek olmadığını düşündüm::))) Üç tane yufkayla yapılmasına rağmen oldukça bereketli ve yumuşacık bir börek. İsmini içerisinde kullanılan üç farklı sebzeden alıyor. Bence sizlerde daha fazla beklemeyip deneyin...





Malzemeler:
  • 3 yufka

Sosu için;
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım su bardağı su

Üzerine sürmek için;
1 yumurta sarısı ve 1 çay kaşığı pekmezi karıştırın.

Üç renkli iç malzemesi;
Ispanaklı iç harcı için;1 adet kuru soğanı doğrayıp çok az sıvıyağda kavurun. Üzerine yarım kilo kadar temizleyip yıkadığınız ve doğradığınız ıspanağı ilave edin. Tuz ilavesi ile karıştırarak kavurun.

Patatesli iç harcı için; 2 adet büyük boy patatesi haşlayıp soyun ve rendeleyin. Tuz ve baharat ilave edip karıştırın.

Havuçlu iç harcı için; 3–4 adet büyük boy havucu rendeleyip çok az sıvıyağda tuz ilave ederek soteleyin.





Hazırlanması:
  • Öncelikle sıvıyağ, su ve sütü bir kabın içerisine alıp çok az tuz ilave ederek karıştırın ve sosunu hazırlayın.
  •  Daha sonra birinci yufkayı tezgâhın üzerine (ya da büyükçe bir tepsiye ) yayın. Yufkaların üzerine sosun bir kısmını gezdirip fırça yardımıyla sürün. Soğuyan ıspanaklı iç harcı sos gezdirilmiş yufkaların üzerine serpin. 
  • İkinci yufkayı ilk yufkanın üzerine serin. Tekrar yufkanın her yerine sos gezdirip fırça yardımıyla sürün ve bu defada patatesli iç harcı yufkanın üzerine yayın.
  • Üçüncü ve son yufkayı en üste diğer yufkaların üzerine serin ve sosun kalanını gezdirin. Havuçlu iç harcı yufkanın her yerine yayın. 
  • Üst üste serilmiş yufkaların iki tarafını dört parmak kadar fotoğraftaki gibi içe doğru katlayın.
  • Yufkaların üçünü de birlikte rulo yaparak sarın. 
  • Tepsiye sığmayacağı için ortadan ikiye kesin ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye yerleştirin. 
  • Üzerine yumurta sarısı sürün.(ben bu aşamada daha güzel kızarması için yumurta sarısının içerisine çok az pekmez ilave ediyorum, siz kullanmayabilirsiniz).
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin.

Not: böreğiniz pişince üzerine temiz bir havlu kapatıp 10–15 dakika bu şekilde bekletirseniz böreğiniz daha yumuşak olur.







23 Aralık 2014 Salı

Buğdaylı Madımak Yemeği




Daha öncede madımaklı tarifler paylaşmış ve ne çok sevdiğimden bahsetmiştim. Yufka ekmeği ve yoğurtla nefis bir uyumu olan yemeği denemeniz tavsiye edilir. Ben görümcemin getirdiği dondurulmuş madımakları kullandım siz mevsiminde tazesini kullanabilirsiniz.





Malzemeler:
  • Yarım su bardağı aşurelik buğday
  • Yarım kilo madımak
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 4 su bardağı su
  • Tuz
  • Sıvıyağ


Hazırlanması:
  • Soğanı yemeklik doğrayıp çok az sıvıyağda kavurun.
  •  İçerisine salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. 
  • Kavrulan soğan ve salçanın içerisine yıkanıp suyu süzülmüş buğdayı ilave edip 4 su bardağı sıcak suyu ekleyin ve buğdaylar yumuşayana kadar pişirin. 
  • Yumuşayan buğdayların içerisine temizlenip yıkanmış ve doğranmış madımakları da ilave edip pişirin.
  • Yoğurt ve yufka ekmeği ile birlikte servis edin.


Not: madımak miktarını arttırıp azaltmak size kalmış, damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Buğday yerine bulgur da kullanabilirsiniz. Suyunu çekip koyulaşırsa sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.




22 Aralık 2014 Pazartesi

Parça çikolatalı kurabiye



Bu hafta mutfaktan bol çikolatalı lezzetler çıktı. Bunlardan bir tanesi de parça çikolatalı kurabiyelerdi. Evde çocuklar tarafından çok sevilince buraya da yazmaya karar verdim. Aslında kurabiyeler kategorisinde buna benzer birçok kurabiye tarifi var. Sıkça yaptığım tam buğday unlu halini de bir gün yazmak nasip olur inşallah J.Hamurun içerisinde hafifçe eridiği için parça çikolatayı kurabiye ve keklerde kullanmayı seviyorum. Damla çikolataya göre daha lezzetli oluyor…




Malzemeler:

  • 100 gr margarin
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 3 su bardağı+2 yemek kaşığı Hatap un
  • 60 gr. sütlü çikolata 





Hazırlanması:

  • Oda sıcaklığında iyice yumuşamış margarin ve tereyağını karıştırma kabına alın. 
  • Üzerine şeker, yumurta ve sıvıyağı ekleyip elinizle iyice karıştırın. 
  • Kabartma tozunu ekleyin. 
  • Unu yavaş yavaş ilave ederek hamur yoğurun.(ben bu aşamada unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar 3,5 su bardağına yakın un kullandım ama sizin un miktarınız değişiklik gösterebilir.)
  • Hamura bıçakla küçük parçalara ayırdığınız sütlü çikolatayı ilave edip çok az yoğurun.
  •  Hamuru buzdolabına koyup beş dakika kadar bekletin. 
  • Hamuru parçaya ayırıp birinci parçayı buzdolabı poşetinin arasında merdane yardımıyla açın.(Kurabiye hamurunu buzdolabı poşetinin arasında açarsanız daha düzgün bir şekli oluyor)
  • Çay bardağı yardımıyla yuvarlak ya da istediğiniz kalıpla şekiller verin.
  •  Kalan kurabiye hamurlarınızı da aynı şekilde açıp, kesin ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizin. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri çok fazla kızarmadan pişirin. (hamur ince olduğu için çok kısa sürede pişiyor, ben 10–13 dakika arasında pişirdim. Fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz, çok fazla kurutmayın.) 
  • İsteğinize göre üzerini eritilmiş çikolata ile süsleyebilirsiniz.







15 Aralık 2014 Pazartesi

Kahvaltı sofraları




Uzun zamandır kahvaltı sofralarını paylaşmayınca birikmiş fotoğraflar. İlk fotoğraf annemle kahvaltı soframızdan. Sıcacık, fırından yeni çıkmış açmalar ve yumurtalı ıspanak en sevdiklerimden…






Hep anneleri hazırlayacak değil, bu defada büyük kızım bizler için hazırlamış sofrayı::J))





Bu sofradan akılda kalansa kendi kuruttuğum incirlerin lezzetine eklenen el açması ıspanaklı börek ve tahinli tart…






Babamızın sınav görevinin olduğu bir sabah, kızlarımla mis gibi ıhlamur eşliğinde ki kahvaltımız…






Sofraya her getirdiğimde ev yapımı sucuk tarifini veremeyişimin üzüntüsü….





Muratbey peynirleri ile hazırlanan keklerin lezzeti, bir de tarifini not etsem iyi olacakmış!




Gülleri bile sarı kırmızı getiren eşin sofraya kattığı huzur…




Hatap unun tartışılmaz lezzeti ile hamuru patatesli poğaçalar…




İnstagram da Kasım’ın rengi turuncu demiştik..




Anne – baba ile yapılan kahvaltı…







Bu seneyi mantar yılı ilan ettiğimin fotoğrafı…




Çocukları mutlu etme çabaları…




Bu son kare de blog yazmayı ne kadar özledim fotoğrafı olsunJ

Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle…




1 Aralık 2014 Pazartesi

Çay daveti sofraları



İlk fotoğraflar görümcemin sonrakiler ise arkadaşımın çay sofrasının görüntüleri. Her iki sofrada da nefis lezzetler vardı ama maalesef tarifleri not almayı unutmuşum. Blogda olanlara link vereceğim diğerlerini de daha sonra paylaşacağım inşallah diyerek, menüleri hatırladığım kadarıyla yazmaya çalışayım.







Menü;













Menü;
  • Keşkek
  • El açması patatesli ve ıspanaklı börekler
  • Lokum kek
  • Karışık biber dolması
  • Domates soslu biber turşusu
  • Ispanaklı rulo pasta






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats