31 Aralık 2013 Salı

İki renkli mozaik pasta & Bisküvili mozaik pasta



Uzun bir aradan sonra evdeki malzemelerle çok kısa bir sürede hazırlayabileceğimiz hatta çocuklarımızla birlikte yapabileceğimiz bir pasta tarifi var sırada. Yıllar önce, oldukça pratik olduğunu düşündüğüm bu pastanın sade halini paylaşmıştım sizlerle. Görümcemin çay sofrasında ki tariflere link verirken iki renkli halini paylaşmadığımı fark edince benim daha şık ve lezzetli bulduğum kakaolu ve sade bisküviden oluşan tarifini de vermek istedim. Ben hazır puding yerine kendi tarifimle hazırladığım muhallebiyi kullandım, siz damak tadınız ve tercihinize göre istediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
  •  1 paket kakaolu petibör bisküvi
  • 1 paket sade petibör  bisküvi


Muhallebisi için;
  • 4 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 2 dolu yemek kaşığı kakao


Sütü tencereye alıp içerisine unu, nişastayı, şekeri ve kakaoyu ekleyip kısık ateşte karıştırarak muhallebiyi pişirin.





Hazırlanması:
  • Muhallebi sıcakken bisküvileri teker teker  (bir sade bir kakaolu olacak şekilde ) muhallebinin içerisine batırıp dikdörtgen bir kalıba arka arkaya ( bir sade bir kakaolu)  gelecek şekilde sırayla dizin. 
  • Bütün bisküvilere aynı işlemi yaptıktan sonra kalan muhallebiyi bisküvilerin etrafına sürerek pastayı kaplayın. 
  • Buzdolabında soğutup üzerini süsleyin, pastayı keserken verev keserek (fotoğraf 2’deki gibi kesilecek) servis yapın.


Not: pastanın bu şekilde farklı ve şık görünmesinin nedeni pastayı keserken verev keserek (fotoğraf 2) servis yapılması.



12 Aralık 2013 Perşembe

Mantar kurabiye




Görümcemin çay sofrasından mantar kurabiye tarifi var sırada. Oldukça lezzetli bir kurabiye, aynı malzemelerle farklı kurabiyeler deneyebilirsiniz. Ben çekmeyi unutmuşum ama görümcem bu tarifle minik kurabiyeler yapıp pudra şekerine bulamıştı.

Malzemeler:
  • 250 gr tereyağı
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

 Hazırlanması:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağını karıştırma kabına alıp üzerine şeker ve yumurtayı ilave ederek karıştırın.
  • Sıvıyağı da ekleyip tekrar karıştırın.
  •  Kabartma tozu ve aldığı kadar un ilavesi ile hamur yoğurun.
  •  Hamurdan küçük parçalar koparıp elinizle yuvarlayın ve tepsiye dizin.
  •  Küçük bir şişe kapağının ağız kısmını kakaoya batırıp kurabiyelerin üst kısmına gelecek şekilde bastırın.
  • 170 derece fırında üzerleri kızarmadan pişirin. 
  • İsteğinize göre servis esnasında pudra şekeri serpebilirsiniz.


Not: görümcem bu tarif için bazen un ve nişasta karışımı da kullanıyormuş, o haliyle de çok lezzetli oluyormuş. Ayrıca yumurta ve yağların oda sıcaklığında olması gerekiyor.




11 Aralık 2013 Çarşamba

Tarçınlı & cevizli rulo tatlı




Görümcemin bayram için hazırladığı tatlılardan bir tanesi olan bu nefis ruloları ben çok sevdim. Bayramda yoğunluktan fotoğraflayamamıştım ama daha sonra görümcem tekrar yaptığın da fotoğrafını çekebildim. Bu defada tarifini almayı unuttum hep. En son geçen hafta tarifi not ettim ve ancak paylaşabiliyorum bu lezzeti sizlerle. Siz benim gibi arayı fazla uzatmayın ve hemen deneyin, zira tarçın ve ceviz ikilisi harika bir tat veriyor benden söylemesi.

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

 İç malzemesi:
  •  100 gr ceviz içi
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ

 Şurubu için;
  • 5 su bardağı su
  • 5 su bardağı şeker

Su ve şekeri kaynatarak şerbetinizi hazırlayın ve soğutun.

Hazırlanması:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağını derin bir kabın içerisine alın.
  •  İçerisine yumurta ve şekeri ilave edip karıştırın. 
  • Yoğurt ve sıvıyağı da ilave edip karıştırın. 
  • Kabartma tozu ve aldı kadar un ilavesi ile hamur yoğurun.
  •  Hamuru 2 eşit parçaya ayırın. 
  • Ayırdığınız parçalardan ilkini merdane yardımı ile açın. 
  • Açtığınız hamurun üzerine iç malzemelerinde ki sıvıyağın yarısını gezdirin, tarçının ve dövülmüş cevizin yarısını da serpin. 
  • İç malzemesi serptiğiniz hamuru rulo olarak sarın.
  •  Keskin bir bıçak yardımıyla 1cm genişliğinde dilimleyin. 
  • Kestiğiniz dilimleri avucunuzun içerisinde çok az bastırarak düzleştirin. 
  • Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 
  • Ayırdığınız diğer hamur parçasına da aynı işlemleri uygulayıp 180 derece fırında pişirin. 
  • Tatlınız sıcakken önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbeti gezdirin.







10 Aralık 2013 Salı

Çay sofrası



Hastalıklar, yoğunluklar, başka meşgaleler derken epey uzak kaldım blogdan son zamanlarda. Yeni yazı & tarif bekleyenler olduğunu biliyorum ve her gün bıkmadan bloğu tıklamaya devam edenler olduğunu da! Mutfakta yemek pişiyor her daim çok şükür ve yeni denemeler de devam ediyor ama buraya yansıyamıyor maalesef…
Geçenlerde görümcemin hazırladığı bu harika sofrada bir araya geldik arkadaşlarla. Nefis lezzetlerin yanında bolca muhabbetin olduğu bu güzel günden fotoğraf karesine yansıyanlar…






Menü;
 Görümcem buradaki tariften farklı olarak sade ve kakaolu bisküvi kullanmıştı. Bu haliyle daha şık ve lezzetli olmuş pasta.
  • Domates soslu yağlı turşu





3 Aralık 2013 Salı

Sucuk köfte & Sucuk içli köfte




Sucuğun kurumasını bekleyene kadar sabredemeyen minikler için çok kısa sürede yapılabilen bir köfte tarifi var sırada. Köfte olarak tüketmek istemezseniz kıyma kavurur gibi kavurup üzerine yumurta kırarsanız sucuğa daha yakın hale getirmiş olursunuz. Ben sucuk yapmak için hazırladığım malzemenin bir kısmını bu şekilde pişirdim, çocukların beğendiği bir lezzet ortaya çıkmış oldu. Baharatları damak tadınıza göre ayarlayabilir, istediklerinizi kullanabilirsiniz…

Malzemeler:
  • 1 kg orta yağlı kıyma (iki defa çekilmiş)
  • 7–8 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
  • 1 yemek kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • Tuz

 Not: Ayrıca damak tadınıza göre çok az miktarlarda toz tarçın, zencefil, kişniş ve çemen kullanabilirsiniz.

Hazırlanması:
  • Kıymayı derin bir kaba alıp üzerine dövülmüş sarımsak, tuz, toz kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve yenibaharı ilave edip iyice yoğurun. 
  • Bir gece ağzı kapalı olarak buzdolabında bekletin (vaktiniz yoksa çok kısa bir süre bekleterek pişirebilirsiniz). 
  • Ertesi gün tekrar yoğurup köfte şekli verin. 
  • Çok az sıvıyağ ile yağlanmış tavada arkalı önlü pişirin. 
  • Kıymanızın yağı yeterli gelmezse kızartma aşamasında biraz daha sıvıyağ ilavesi yapabilirsiniz.







LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats