31 Ekim 2013 Perşembe

Limonlu puding & Limonlu krema




İnsanın canının çektiği lezzetlerle vücudunun ihtiyacı olanlar arasında bağ olduğu ne kadar doğrudur bilemiyorum ama bazı dönemler sürekli limonlu tarifler denemek istiyorum. Geçen senelerde limonlu dilimler en sık yaptığım lezzetlerden birisiyken bu yıl kalori olarak daha masum olan limonlu pudinge takmış durumdayım. Tabi kızlarımın isyan ettiği limonlu kekleri de unutmamak lazım. Ufukta limonlu tart denemeleri görünse de henüz istediğim gibi bir tarif bulabilmiş değilim, tavsiyelerinize açığımJ. Eminim aranızda benim gibi limonlu pasta, kurabiye, tart vs. sevenleriniz vardır. Denediğiniz lezzetlerde kullanabileceğiniz limonlu bir krema tarifi arıyorsanız hemen bir kenara not edin, eminim çok seveceksiniz. Ben rengi de uyumlu olsun diye zerdeçal kullandım, siz eklemeyebilirsiniz.

Malzemeler:
  •  2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı HATAP un
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 limon kabuğu rendesi ve suyu
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal


Hazırlanması:
  • Sütü bir tencereye alın. İçerisine nişasta, un, şeker, limon kabuğu rendesi ve zerdeçalı ekleyin. 
  • Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. 
  • Ocağın altını kapatın ve limonun suyunu kremaya ilave edip hemen hızlıca bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
  •  Daha sonra arasıra karıştırarak oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. 
  • Buzdolabında soğutup istediğiniz şekilde kullanın.



Tarif için teşekkürler Pınar…



28 Ekim 2013 Pazartesi

Çikolatalı unsuz kurabiye & Hindistancevizli coco kurabiye





Unsuz kurabiye tariflerine bir yenisi daha eklendi, bu defa sevgili Sahrap Soysal’ın sitesinden çikolatalı unsuz kurabiye tarifini denedim. Sonuçta daha öncesinde olduğu gibi minik kızımın çok sevdiği nefis kurabiyeler çıktı ortaya. Bu kurabiyelerin lezzetinin yanında bir diğer özelliği de çok kısa bir sürede hazırlanabilmesi, çay demlenene kadar kurabiyeleriniz hazır olmuş oluyor, tecrübeyle sabittirJ.Yoksa siz hala denemediniz mi?J

Tarif için teşekkürler Sahrap Soysal...

Malzemeler:

  • 1 yumurta beyazı
  • 1 su bardağı hindistancevizi
  • Çeyrek su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı parça çikolata

 Hazırlanması:

  • Yumurta akını karıştırma kabına alıp mikserle köpük köpük olup iyice beyazlaşana kadar çırpın.
  • Şekeri ilave edip tekrar çırpın.
  •  Hindistancevizi ve parça çikolatayı da ilave edip karıştırın. 
  • Tatlı kaşığı yardımıyla hamurdan parçalar koparıp yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizin.
  • 180 derece fırında hafif sararmaya başlayana kadar pişirin. Soğuyunca servis edin.




25 Ekim 2013 Cuma

Lor peynirli şerbetli tatlı




Aslında daha önce, ilk blog yazmaya başladığım yıllarda paylaşmıştım bu tatlının tarifini. Hem tadına bakanlar tarafından çok beğenildiği hem de bu yıl bayram tatlımız olduğu için bir kez daha paylaşmak istedim sizlerle…

Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 yumurta beyazı
  • 2 su bardağı tatlı lor peyniri
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabarma tozu
  • 3 su bardağı HATAP un
  • 1 su bardağı irmik

 Üzeri için;1 yumurta sarısı

Hazırlanması:
  •  Yumurtayı, yumurta beyazını, lor peynirini, yoğurt ve sıvıyağını derin bir kabın içerisine alıp karıştırın.
  • İrmik, un ve kabartma tozunu da ilave edip hamur yoğurun.
  •  Hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
  • 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
  •  Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirip şerbetini çekince servis edin.



23 Ekim 2013 Çarşamba

Otlu peynirli & tuzlu kurabiye




Peynirli kurabiyeleri seviyorsanız denenecekler listesine ekleyip misafirlerinize bir bardak çayın yanında ikram edebileceğiniz bir lezzet.  En iyisi mutfağa gidip hemen deneyin, benim gibi minik kızınıza ve kendinize ikram edinJ.


Malzemeler:
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yumurta beyazı
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1–2 yemek kaşığı çörekotu
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 50– 60 gr. Muratbey Van Otlu Peyniri
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı Hatap Un

 Üzeri için; yumurta sarısı

Hazırlanması:
  • Tereyağını eritip derin bir kâsenin içerisine alın.
  •  Üzerine yumurta beyazı, sirke, sıvıyağ, çörekotu, şeker ve çatalla ezilmiş peyniri ilave edin. 
  • Karbonat ve unu da ilave edip hamur yoğurun. 
  • Hamurdan küçük parçalar koparıp elinizle yuvarlayın ya da çubuk şekli verin. 
  • Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizip üzerlerine yumurta arısı sürün.
  • 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.




21 Ekim 2013 Pazartesi

Unsuz &yağsız kurabiye




Aslında bayramdan önce paylaşmak istediğim bir tarifti, misafir ikramlarınız arasında yer alabilsin diye. Ama yoğunluklardan bir türlü yayınlayamadım daha önce. Ani gelen misafirleriniz için de çabucak hazırlayıp, pişirip servis edebileceğiniz bir kurabiye. Ayrıca evin minik kızlarının çok seveceği, hatta gelip gidip sürekli atıştırmak isteyeceği bir lezzet. Anlaşılacağı üzere bu nefis kurabiyeler minik Verda Suyun geçer not verdiği tarifler arasında yerini aldı J.

Tarif için teşekkürler Semra’nın Mutfağı…

Malzemeler:
  • 1 su bardağı ceviz
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 yumurta akı

Üzeri için; pudra şekeri

Hazırlanması:
  • Cevizleri, şekeri ve kakaoyu rondonun (parçalayıcının ya da robotun) içerisine alın.
  • Un haline gelene kadar çekin. 
  • Yumurta akını da ekleyip birbirine karışmasını ve hamur kıvamına gelmesini sağlayın. 
  • Kaşık yardımıyla parçalar koparıp kurabiye hamurunun her yerini pudra şekerine bulayın. 
  • Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizip 180 derecede 8–10 dakika kadar pişirin. 
  • Soğuyunca servis tabağına alın.


Not: Çok fazla pişirirseniz kurabiyeleriniz sert olur. Fırından ilk çıktığında çok yumuşak olabilir ama soğudukça dışı sert içi yumuşak bir kıvam alıyor. Hamur ele yapışan bir hamur ama pudra şekerine bulandıkça şekil alması kolaylaşıyor. İsterseniz cevizi daha önceden çekip şeker, kakao ve yumurta akını ilave edip derin bir kâsenin içerisinde kaşık yardımıyla karıştırabilirsiniz.Ceviz yerine fındık, fıstık, badem kullanabilirsiniz.





10 Ekim 2013 Perşembe

Pepeçura & kokulu üzüm muhallebisi &mısır unlu muhallebi




Uzun zamandır tadını merak edip denemek istediğim bir tatlıydı. Açıkçası içerisinde ki mısır ununun ve kokulu üzümün uyumunu, nasıl bir lezzet katacağını merak ediyordum. Arkadaşım kendi bahçelerinde yetişen kokulu üzümlerden getirince deneme fırsatım oldu. Rengiyle, kıvamıyla, lezzetiyle ve kokusuyla benden geçer not alanlar listesine eklendi kendileri J.Birçoğunuzun da bildiği gibi Pepeçura daha çok Rize ve civarında yetişen üzümlerle yapılan bir Karadeniz tatlısı. Benim kullandığım üzümler Çorum civarında yetişiyor, belki bir gün Karadeniz bahçelerinde yetişen üzümlerle denemek de nasip olur…






Malzemeler:
  • 3 su bardağı kokulu üzüm suyu
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı(tepeleme) mısır unu
  • 3 yemek kaşığı şeker

Hazırlanması:
  • Üzüm suyunu, nişastayı, mısır ununu ve şekeri bir tencereye alıp sürekli karıştırarak pişirin ve ocağı kapatın. 
  • Pişen muhallebinizi ara sıra karıştırarak ılınmasını sağlayın.
  •  Ilınan muhallebiyi servis kâselerine paylaştırın ve tamamen soğuması için dolaba kaldırın. 
  • Soğuduktan sonra servis edin.


Notlar: daha koyu kıvamlı bir muhallebi isterseniz mısır ununu 2 yemek kaşığı kullanın. Şeker miktarı damak tadınıza ve üzümün ekşiliğine göre değişebilir.

Üzüm suyunu elde etmek için; 3–4 salkım kokulu üzümü tanelerine ayırıp yıkadım ve 3,5 su bardağı kadar su ile kaynattım. Soğuyunca tanelerini süzüp suyunu muhallebi yapımında kullandım. Bu şekilde harika görünümlü bir üzüm suyu elde ettim.







7 Ekim 2013 Pazartesi

Çorumlu Bloggerlar Buluştuk…





Uzun süren mailleşmeler sonucu Cuma günü sabah kahvaltısında Çorum’da yaşayan blogger arkadaşlarla bir araya geldik. Bazı arkadaşlarımız katılamadılar bazılarına ise ben ulaşamadım maalesef, inşallah başka bir buluşmada tekrar daha kalabalık olarak bir araya geliriz.






Katılan arkadaşlarımızın hepsi de çok tatlı ve sıcaklardı. Sizlerle bir araya gelip tanışmaktan çok mutlu oldum. Buluşmamız için birçok firma ürünlerinden oluşan hediyeler göndermişlerdi, hepsine bir kez de buradan teşekkür ediyorum…





Hatap un, her zamanki inceliğini gösterdi ve hem kahvaltı sponsorluğu hem de un hediyeleri ile bizleri mutlu etti. Ayrıca Hatap Un Gıda Mühendisi İlknur hanım’a da buluşmaya katılıp bizlerle bir araya geldiği için teşekkür ediyorum. 




 Doğadan firmasına çok sevdiğim büyülü bohça ve portakal çiçeği karışımı çayları ve çay keyiflerime yeni tatlar eklediği için teşekkür ediyorum.





Estuza “tuz işte! Daha ne kadar farklı olabilir ki diyenleri şaşırtacak çeşitlilikteki hediyeleri ve yemeklerimize katacağı lezzet için teşekkür ediyorum.






Keramika Seramika firmasına şimdiden kahvaltı sofralarımda yerini alan birbirinden renkli tabaklar için teşekkür ediyorum.





Arzuya göre arkadaşımıza muffin ve kurabiyeler için;





Yusuf’ layız blog arkadaşımıza da kendi yaptığı oyun hamurları için teşekkür ediyorum.Arkadaşlarımızla iletişime geçmek isterseniz bloglarına tıklayabilirsiniz.




Gülbeşeker’den Türkan hanım’a ev sahipliği ve birbirinden nefis lezzetler için teşekkür ediyorum. 









Yeni bir Çorumlu bloggerlar buluşmasında daha kalabalık olarak buluşabilmek dileğiyle, güzelliklerle dolu bir hafta olsun!

Buluşmaya katılan arkadaşlarımızın blog adresleri;








LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats