30 Temmuz 2013 Salı

İftar davetleri 2013




Bu yıl ki iftar sofralarından çekebildiklerimi sizlerle toplu olarak paylaşmak istedim. Ramazan’ın sonlarına yaklaşmamıza rağmen sizlere fikir olabilir belki. Umarım hakkını vererek yaşayabildiğimiz bir Ramazan ayı geçirebilmişizdir. Bu mübarek ayda zulüm gören tüm insanlar için, Müslüman kardeşlerimiz için bolca dua edelim inşallah. Rabbim yardımcıları olsun…






İlk fotoğraf geçen hafta arkadaşlarımız için hazırladığım soframıza ait.

Menümüz:
  • Mercimek çorbası
  • Pilav
  • Fırında köfte
  • Ali nazik
  • Yoğurtlu semizotu saltası
  • Ev yapımı yassı kadayıf
  • Günü oruçlu geçiren kızıma özel Profiterol 





Hafta başında arkadaşımın bizler için hazırladığı sofra ve menüsü. Bulgurlu taze yaprak sarması, mantı ve su böreği nefisti…




Menü;
  • Mantı
  • Pilav
  • Güveçte et sote
  • Su böreği
  • Bulgurlu yaprak sarması
  • Közlenmiş patlıcan salatası
  • Yoğurtlu salatalık





Çekirdek ailem için hazırladığım iftar sofralarından bir tanesi…

Menümüz;
  • Çorba
  • Taze fasulye
  • İmambayıldı
  • Kabak mücver
  • Yoğurtlu semizotu saltası
  • Yassı kadayıf





Menüyü tam olarak hatırlayamadığım, çekirdek ailemiz için hazırladığım sofralardan bir tanesi. Sofradakiler beşamel soslu közlenmiş patlıcan salatası ve yoğurtlu-cevizli kabak salatası…




24 Temmuz 2013 Çarşamba

Mayasız Akıtma (Sıkma, Cızlak ya da Cızlama)





Rahmetli dedem çok severdi akıtmayı daha doğrusu bizim yöresel ismiyle cızlak-cızlama-cızlambayı. Tabi o zamanlar bahçede odun ateşinde, saç üzerinde yapılır, şimdikilere inat nasılda lezzetli olurdu.

 Krep ile akıtma arasında fark olup olmadığı da ayrı bir tartışma konusu. Benim bildiğim kadarıyla krep kabartma tozu ile yapılıyor ve bu nedenle de kekimsi bir dokusu oluyor. Akıtma (cızlak) ise karbonat ya da maya ile yapılır. İkisinin de kendine göre farklı bir lezzeti var. Ama ben akıtmanın hiçbir kabartıcı kullanılmadan yapılan halini de çok seviyorum. Tercih size kalmış damak tadınıza göre istediğiniz şekilde yapabilirsiniz…






Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı un

 Hazırlanması:
  • Süt, yumurta, sıvıyağ, şeker (isteğe bağlı) ve tuzu karıştırma kabının içerisinde karıştırın.
  • Unu ilave edip çırparak pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar iyice karıştırın.
  • Teflon ya da krep tavasını çok az sıvıyağla yağlayın ve peçeteyle silerek fazla yağını alın.
  • Tava ısınınca altını kısıp kepçe yardımıyla tavaya karışımdan dökün ve her yerine eşit yayılmasını sağlayın. 
  • Akıtmaların bir tarafı kızarınca spatula yardımıyla diğer tarafını da çevirip kızartın ve servis tabağına alın.
  •  Hamur bitene kadar diğer akıtmalara da aynı işlemi uygulayın.


Not: ben bu miktarlar ile dört adet akıtma elde ettim, tavanızın büyüklüğüne göre miktar değişebilir. İsterseniz tarifteki şekeri kullanmayabilirsiniz. Süt miktarı az gelirse biraz daha süt ilave ederek kıvamını ayarlayabilirsiniz.isterseniz süt yerine su kullanabilirsiniz.





12 Temmuz 2013 Cuma

Galeta unlu peynir kızartması






Bugün sizler için iftar ve sahur sofralarına çok kısa bir sürede hazırlayabileceğiniz harika bir tarifim var. Hane halkının en çok sevdiği kızarmış peynir tarifi oldu diyebilirim. Tatil nedeniyle evden uzakta memlekette olunca tarif yazma aralıklarımda uzadı haliyle. Bundan sonra daha sık paylaşımda bulunabilmek dileğiyle. Umarım bol dualı, bereketli, huzurlu, dostlukların ve paylaşımların çok olduğu, birbirimize saygımızı kaybetmediğimiz, kendimiz dışındakileri de düşünebildiğimiz, tam manasıyla idrak ederek yaşayabildiğimiz bir Ramazan ayı geçirebiliriz…





Malzemeler:

  • 1 paket Muratbey Antep peyniri
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 kâse galeta unu

 Kızartmak için; sıvıyağ



Hazırlanması:

  • Öncelikle Antep peynirlerini ılık suda 5 dakika kadar bekletin. 
  • İsterseniz kalın olanlarını bıçakla ortadan ikiye kesin.
  • Suyunu süzdüğünüz peynirleri önce nişasta ve un karışımına bulayın. 
  • Daha sonra çırpılmış yumurtaya batırın.
  • En son galeta ununa bulayıp kızgın yağda peynirler kızarana kadar çok kısa süre kızartın. 
  • Kızaran peynirleri yağlı kâğıt üzerine alıp fazla yağını süzün. 
  • İsterseniz bol yeşillikli bir salata üzerinde isterseniz de tek başına sıcak olarak servis edin.






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats