27 Haziran 2013 Perşembe

Ruşeymli tam buğday unlu ekmek



Uzun süredir ekmeğimi evde kendim yaptığımdan bahsetmiştim. Ekmeklerde çoğunlukla tam buğday unu kullanıyorum. Temel ekmek tarifime ruşeym ilave ederek hem lezzetli hem de sağlıklı ekmekler yapıyorum.






Malzemeler:

  • 10 su bardağı HATAP tam buğday unu
  • 5 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı Şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağından biraz fazla HATAP RUŞEYM 

 Hazırlanması:

  • Ilık suyun içerisine şeker ve mayayı ekleyip karıştın.10 dakika kadar bekletin. 
  • Maya kabarmaya başlayınca tuz, ruşeym ve unu yavaş yavaş ilave ederek hamur yoğurun. 
  • Yoğurduğunuz hamuru ağzı kapalı olarak 30 dakika bekletin. 
  • Elinizi suyla ıslatarak hamuru 3 eşit parçaya bölün ve şekil vererek yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
  • İsterseniz de kelepçeli kek kalıbına aynı işlemleri yaparak hamuru yerleştirin.
  •  Ekmeklerin üzerine de ruşeym serperek 180 derece fırında pişirin.




25 Haziran 2013 Salı

Peynirli Puf Börek




Çok sık yaptığım bir börek olmasına rağmen her defasında çocuklar bayılarak tüketiyorlar. Hele de içerisinde peynir varsa çabucak tükeniveriyor. Tek eksi tarafı yağda kızartıldığı için yaz günlerinde mutfakta çalışmayı zorluyor olması. Lezzetinin yanında çok fazla yağ çekmediğini de belirtmek isterim. Ben fotoğraftakileri Muratbey’in anneler günü konseptine uygun olsunlar diye kalpli bir kalıpla kesmiştim siz herhangi bir bardak ya da kalıp kullanabilirsiniz…






Malzemeler:
  • 2 su bardağı yoğurt suyu (süt veya sulu yoğurt da olabilir)
  • Çeyrek su bardağı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant kuru maya
  • 4 su bardağı un

 İç malzemesi için; Muratbey peynir çeşitleri (kaşar, çerkez, burgu ve krem peynir kullandım)

Hazırlanması:
  • Yoğurt suyu, zeytinyağı, şeker, tuz ve mayayı bir kabın içerisine alıp karıştırın. 
  • Sıvı karışımın üzerine unu yavaş yavaş ilave edip çok sert olmayan bir hamur yoğurun. 
  • Hamurun üzerini kapatıp ılık bir ortamda yarım saat bekletin.
  • Mayalanan hamurunuzu 4 eşit parçaya ayırın. 
  • İlk hamur parçasını unlanmış tezgâhta merdane yardımıyla açın. 
  • Açtığınız hamurun üzerine aralıklı olarak peynir parçaları yerleştirin.
  • İkinci hamur parçanızı da aynı şekilde unlanmış tezgâhta açıp ilk hamurun üzerine kapatın.
  • Kalpli kalıbınız ya da bir su bardağı yardımıyla peynirler tam ortada kalacak şekilde kesin. 
  • Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın. 
  • Önceden ısıttığınız sıvıyağda arkalı önlü kızartıp kâğıt havlu üzerine alın.




24 Haziran 2013 Pazartesi

Çorum yemekleri etkinliği kura sonuçları

HATAP UN'un hediyeleriyle desteklediği Çorum yemekleri etkinliğimizin sonuna geldik. Ben çok keyif aldım bu etkinlikten, umarım güzel bir ev sahipliği yapabilmişimdir sizlere ve katılan tüm arkadaşlara. Çorum yemeklerini tanıtmaya çalıştık hep birlikte, birçok yemek var hala tarifi gelmeyen ve tanıtılmayan. Zamanla aklıma gelen tarifleri buraya yazıp sizlerle paylaşmayı düşünüyorum inşallah.

HATAP Un’a gönderecekleri hediyeler için, etkinlik çerçevesinde tarif ve fotoğraf gönderen tüm arkadaşlara katılımları ve destekleri için çok teşekkür ediyorum. Daha önce gönderilmiş tariflerden gönderdikleri için etkinliğe dâhil edemediğim çok fazla arkadaşımız oldu, kendilerinden özür diliyor bir başka etkinlikte buluşabilmeyi umuyorum.

Çorum yemekleri etkinliğinde hediye kazananlar;

10 kg. HATAP UN kazanan katılımcılar;

1.kazanan 17.tarif ile katılan Yemek Cini
2.kazanan 4.tarif ile katılan Disal
3.kazanan 26.tarif ile katılan Özlem Han

4 kg HATAP UN kazanan katılımcılar;

1.kazanan 24.tarif ile katılan Nigar Hanım
2.kazanan 5.tarif ile katılan Papatya Prenses
3.kazanan 21. tarif ile katılan Duygu Hanım
4.kazanan 28.tarif ile katılan Reyhan Kokulu Mutfağım
5.kazanan 1.tarif ile katılan Mutfağa Buyrun
6.kazanan 2.tarif ile katılan Safiye ile
7.kazanan 27.tarif ile Perihan Hanım
8.kazanan 25.tarif ile Şerife Hanım
9.kazanan 3.tarif ile Arzuya Göre
10.kazanan 14.tarif ile Nemide Hanım






Ab-ı Hayat’tan sürpriz hediye kazanan katılımcılar;

1.kazanan 18.tarif ile İlknur Hanım
2.kazanan 7.tarif ile Ayşe Hanım



Not;Kurada ismi çıkan katılımcı arkadaşların isim-soy isim ve adres bilgilerini “bengisuabihayat@gmail.com “adresine mail olarak göndermelerini rica ediyorum.


Çorum yemekleri etkinliği: Patlıcan aşı

benim etkinlik öncesinde yayınlamak için hazırladığım ama yayınlanması bugüne kısmet olan patlıcan aşı yemeğim


Kardeşimin eşi etkinlik tariflerine destek vermek için bu nefis yöresel yemeğimizi göndermiş, kendisine çok teşekkür ediyorum. Kuraya dâhil etmeyeceğim için en sona bıraktım bu tarifimizi de.
Patlıcan aşı, kışın kurutulmuş patlıcan, yazın da taze patlıcan ile yapılan yöresel bir yemektir. Özellikle kuru soğan ve sarımsaklı yoğurt ile birlikte sıcak olarak tüketilmesini tavsiye ediyorum. 


kardeşimin eşinin gönderdiği patlıcan aşı yemeği



Malzemeler:

  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 4 adet patlıcan
  • 3 adet domates
  • 1 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı su
  • Tuz


Hazırlanması:

  • Yemeklik doğranmış soğanları ve dövülmüş sarımsakları sıvıyağda kavurun. 
  • Dikdörtgen doğrayıp tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanları, doğranmış domatesleri ve salçayı da ilave edip kısık ateşte kavurun. 
  • Yıkanmış pirinci de ekleyip çok az kavurun. 
  • Kavrulan malzemelerin üzerine tuz ve sıcak su ilave edip kısık ateşte 15–20 dakika pişirin.
  •  İsteğinize göre su ilavesi yapabilirsiniz. 
  • Sarımsaklı yoğurt ile servis edin.





Çorum yemekleri etkinliği: Hasuda




Etkinliğimiz çerçevesinde kuraya katılacak tariflerimizi bitirdik, kura sonuçlarını sizlerle daha sonra paylaşacağım. Sıradaki tarifimizi yengem göndermiş, kuraya dâhil etmeyeceğim için en sona bırakmak istedim. Fotoğraftaki harika tatlı benim çok sevdiğim, şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerden bir tanesi olan Hasuda. Nişasta Helvası ya da Beyaz Helva olarak ta biliniyor. 

Çok az malzemeyle kısa sürede hazırlanabilen bir tatlı.Zaten eski tariflerin çoğunluğu da böyle değil mi? Sade, birkaç malzemenin bir araya gelmesiyle ortaya harika lezzetler çıkıyor. Eski hanımların evinde un ve su bazen de nişasta bulunması yeterli oluyormuş yeni bir yemek ortaya çıkarmaları için. Yanına da bir malzeme daha bulurlarsa ki tariflere baktığımızda bu, bazen patates, bazen yağ, bazen yumurta belki de çok az kıyma olur genelde.”Çok şükür verdiğin nimetlere Rabbim” diyerek kalkarlardı sofradan, bir de şimdilerdeki sofralarımızı ve tariflerimizi anımsasak…

Etkinliğimize bu harika yöresel tatlımız ile katılarak arşivimizi zenginleştiren yengeme teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
  • 5 yemek kaşığı nişasta (köy nişastası olursa daha iyi olur)
  • Yarım su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı su (yağın içine eklemek için)


Hazırlanması:

  • Suyu derin bir kâsenin içerisine alıp üzerine nişastayı ekleyin ve kaşıkla karıştırarak nişastanın açılmasını(erimesini) sağlayın.
  •  Şekeri de ilave edip karıştırın. 
  • Bir tavaya sıvıyağı ekleyin ve yağın ısınmasını bekleyin. 
  • Yağ kızınca tavayı ocaktan alın ve biraz bekleyin. 
  • Yağ hafif ılımaya başlayınca suyu içerisine ilave dip tavayı tekrar ocağa alıp ısıtın. 
  • Yağın içerisine suyla açtığınız nişastayı dökün. 
  • Dökerken de bir taraftan karıştırın. 
  • Sürekli karıştırarak ve toplanan nişastayı kaşık yardımıyla dağıtarak tane tane oluncaya kadar tatlımızı pişirin. 
  • Köy nişastası ile yaptığınızda tatlımız kendiliğinden dağılacak ve irmik helvası kıvamında olacaktır.
  •  Ama maalesef hazır satılan nişastalar toplandığı için sürekli kaşığın arka tarafı ile dağıtmak gerekiyor.




Çorum yemekleri etkinliği 28.tarif: Tavuklu Keşkek



Etkinliğimizin 28.tarifi daha önce etlisini yayınladığımız kırmızı et sevmeyenler için alternatif olabilecek tavuklu keşkek. Etli hali gibi tavuklusu da çok lezzetli olur.

 Etkinliğimize bu nefis yöresel yemeğimiz ile katılan arkadaşım Reyhan Kokulu Mutfağıma teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı keşkeklik buğday
  • 2 adet tavukgöğsü
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 3 çay kaşığı tuz
  • Su 


Hazırlanması:
  • Öncelikle buğday, akşamdan ayıklanıp yıkanır ve üzerini iki parmak geçecek kadar su eklenir.
  • Buğday ocakta bir taşım kaynatılır ve kapağı kapalı olarak ertesi güne kadar bekletilir. 
  • Tavuk ayrı bir tencereye alınır. 
  • Üzerini geçecek kadar su koyulup 10 dakika haşlanır.
  • Haşlanan tavuk didilerek suyu ile birlikte buğdayın içerisine koyulup ( su az gelirse, kaynar su ilave edilebilir ) kısık ateşte ara sıra karıştırılarak, buğdaylar yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirilir. 
  • Pişen keşkek tahta kaşık yardımı ile tencerenin kanarlarına vurarak 2-3 dakika karıştırılır. 
  • Üzeri için tereyağ bir tavaya alınıp eritilir. İçerisine salça ilave edilip kızartılır. 
  • Keşkek servis tabağına alınıp üzerine tereyağlı sos dökülüp sıcak olarak servis yapılır.



Çorum yemekleri etkinliği 27.tarif: Kıymalı Hingel



Etkinliğimizin 27.tarifi Çorum’da çok sık yapılan ve sevilen Kıymalı Hingel tarifi. Daha öncede Hingel tarifi vermiştim ama bu tariftekiler şekil olarak diğerinden farklı olduğu için sizlerle paylaşıyorum.

Etkinliğimize bu nefis yöresel yemeğimizle katılan Perihan Hanım’a teşekkür ediyorum.


Malzemeler:
Hamuru için;
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 1 yumurta
  • Tuz


İç malzemesi:
  • 200 gr kıyma
  • Soğan
  • Baharat
  • Maydanoz


Hazırlanması:

  • Hamur malzemelerini karıştırma kabına alıp hamurunuzu yoğurun. 
  • Bıçak sırtı kalınlığında açıp karelere kesin. 
  • Her kareye iç malzemesinden koyup üçgen katlayın. 
  • Oluşan üçgenin karşılıklı iki ucunu birleştirin. 
  • Tüm karelere de aynı işlemi uygulayıp kaynamış suyun içine atıp haşlayın. 
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt ve pul biberli sos dökün.

23 Haziran 2013 Pazar

Çorum yemekleri etkinliği 26.tarif: Tava Mayalısı



Etkinliğimizin 26. tarifi Çorum da çok sık yapılan Mayalı. Mayalı her zaman yapılabildiği gibi özellikle Ramazan ayında sahur için yapılır. Bazen içli bazen de sade olarak yapılır ve bol tereyağı ile de yağlanır. Yanında çay ve özellikle de gül reçeliyle tadına doyum olmaz.

Tava mayalısı Çorum'a özgü bir hamur işidir. Biz aslen Gümüşhaneliyiz fakat halamlar Çorum'a yerleştikleri için arada ziyaretlerine gittiğim oluyor. Becerikli halam her şeyi çok güzel yaptığı gibi Çorum yemeklerini de güzel yapar” diyerek etkinliğimize bu nefis tarifimizle katılan arkadaşım ÖzlemHana teşekkür ediyorum.


Malzemeler:
  • 4 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant kuru maya
  • Yarım yemek kaşığı (silme) tuz  
  • Her mayalı için 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanması:

  • Un, tuz ve mayayı karıştırma kabına alıp su ilavesi ile hamur yoğurun. 
  • Ilık bir ortamda ağzını kapatarak mayasının gelmesi için bekletin. 
  • Mayası gelip kabaran hamuru tekrar kaşık yardımıyla birkaç defa daha yoğurun.(özlü bir hamur elde etmek için)
  • Teflon tavanızı kızdırın. 
  • Unlanmış zeminde bir kaşık dolusu aldığınız hamuru üzerine un serperek, tavanızın büyüklüğünü de dikkate alarak servis tabağı büyüklüğünde açın.
  • Sıcak tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edin. 
  • Hamuru tavaya alın ve iki yüzü de kızarana dek alt üst ederek pişirin (hamuru tavaya yerleştirdiğinizde ortası kabarırsa, çatalla delin ki tabanı tam kızarsın).
  • Her bezeyi tavaya alırken 1 yemek kaşığı sıvıyağ ilave edin. 

Not: Hamurunuzun kıvamı ne kadar yumuşak olursa piştiğinde de o kadar yumuşak ve güzel olur. Tabi bu yumuşaklık açabileceğiniz kadar olsun. Mayalıları pişirirken yağsız tavada pişirip sıcakken tereyağı ile de yağlayabilirsiniz.





Çorum yemekleri etkinliği 25.tarif: İçsiz Çorum Mantısı






Çorum’da Ramazan ayı yaklaşmaya başladığında yoğun bir hazırlık telaşı da başlar. Bu hazırlıklardan bir tanesi de içsiz mantıdır. Bir kaç komşu bir araya gelip imece usulü ile sırasıyla herkese mantı yaparlar. Mantılar Ramazan ayında yetecek kadar hazırlandığından çok fazla yapılır. Normal mantı hamuru yoğrulur ve içerisine kıyma ya da herhangi bir iç malzeme konmadan sade olarak şekil verilip kurutulur.Ramazan ayında ise iftar sofraları için aşağıda ki şekilde pişirilir.

Etkinliğimize bu nefis yöresel yemeğimizle katılan Şerife Hanım’a teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
  • 3 su bardağı içsiz mantı
  • 6 su bardağı su
  • 1 dolu yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için; sarımsaklı yoğurt
Sos için: Tereyağı, Toz kırmızıbiber, Nane, Salça (renk verecek kadar)

Tereyağını kızdırıp çok az salça, kırmızıbiber ve naneyi ekleyip sos hazırlayın.

Hazırlanması:

  • Sıvıyağı tencereye alın ve salçayı ilave edip kavurun. 
  • Karabiber ve tuzunu ekleyip suyunu ilave edin ve kaynamaya bırakın.
  •  Kaynayan suyun içerisine içsiz olarak hazırlanmış mantıları ilave edip pişirin.
  •  Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos gezdirip sıcak servis edin.
not;İsterseniz sosunu hazırlarken kıymayı da kavurup,üzerine kıymalı sos ile servis edebilirsiniz.

22 Haziran 2013 Cumartesi

Çorum yemekleri etkinliği 24.tarif: Köle hamuru (lop) tatlısı, yumurtalı taze fasulye,sirkeli cacık



Etkinliğimize üç farklı yöresel tarif gönderen Nigar Hanım’a teşekkür ediyorum. İlk tarifimiz cevizli, pekmezli ve şekerli hazırlanan lop tatlısı da denilen Köle hamuru tatlısı. Daha önce tarifini verdiğim Malak yemeğinin şekerli hali. Aslında Papa tatlısıyla da çok benziyorlar ama farklı olarak ceviz ve şeker ilave edildiği ve şekil olarak değişik olduğu için bu tarifi de paylaşmak istedim sizlerle.

Köle hamuru tatlısı

Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı su 
  • 1 fincan pekmez
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 fiske tuz
  • Toz şeker
  • Ceviz

 Hazırlanması:
  •  2,5 su bardağı su bir tencerede kaynatılır. 
  • Un, eler gibi yavaş yavaş kaynayan suya ilave edilir.
  •  Hamur kısık ateşte sürekli karıştırılarak iyice pişirilir. 
  • Yerken damağa yapışmayacak şekilde pişmesi gerekiyor.
  •  Kaşığın ucuyla pişen hamurdan parçalar alınır diğer bir kaşık yardımıyla sıyrılarak servis tabağına dizilir ( Arasıra kaşık suya batırılır ki hamur yapışmasın).
  • Servis tabağına alınan hamurların üzerine önce pekmez, isteğinize göre 1 kaşık toz şeker ve iri çekilmiş ceviz serpilir.
  •  En üste tereyağı kızdırıp dökülür.

  
Yumurtalı Taze Fasulye

Malzemeler:
  • 1 kilo taze fasulye|
  • 2 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1yemek kaşığı
  • 2 adet yumurta
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber                                                                                                                                    
  • Tuz

Hazırlanması:
  • Soğanları yemeklik doğrayıp yağda kavurun. 
  • Doğranmış domatesleri ilave edin. 
  • Salçayı da ekleyip biraz daha kavurun. 
  • Temizlenip ayıklanmış fasulyeleri ilave edip hepsini birlikte susuz bir müddet kavurun.
  •  Üzerine kaynar 3 su bardağı su koyun ve fasulyeler pişinceye kadar kısık ateşte pişirin.
  •  Fasulyeler pişince ocağı kapatın ve ayrı bir tavada 2 yumurtayı tereyağında pişirin.
  •  Fasulyelerin üzerine ekleyin


Sirkeli Cacık

 Çorum’un en meşhur yemeklerinden olan İskilip Dolmasının lezzetini duymayan yoktur sanırım. Her ne kadar etkinliğimize İskilip Dolması gelmemiş olsa da, yemeğin yanında servis edilen Sirkeli Cacık tarifimizi göndermiş arkadaşımız. Belki İskilip Dolmasının yapılışını da ben sizlere anlatırım ayrıntılı olarak bir gün belli mi olur.

Hazırlanması:

2 adet salatalık soyulur.  Bir derin bir kâseye rendelenir. Bir kâse yoğurt ve 1–2 diş ezilmiş sarımsak ilavesiyle çırpılır. Salatalıkların içerisine ilave edilir. Tuz katılır.2 yemek kaşığı üzüm sirkesi ilave edilip karıştırılır.





Çorum yemekleri etkinliği 23.tarif:Çatal Aşı




 Etkinliğimizin 23.tarifi Çorum’da sıkça yapılan ve Çatal Çorba olarak ta bilinen Çatal Aşı yemeği. Etkinliğimize bu nefis yöresel yemeğimizle katılan blogcu arkadaşım Hünerli Ellere teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • Yarım su bardağı yarma (buğday kırığı)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz  

sosu için;
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Pul biber
  •  Nane

 Tavaya  tereyağını  alın  ve  minik  doğranmış  soğanları    yağda  kavurun. Üzerine   pul biber  ve  nane  ekleyin.

Hazırlanması:

  • Yeşil  mercimeği  ayıklayıp, yıkayıp, üzerini geçecek  kadar  su  ilave ederek pişirin. 
  • Mercimek   biraz  diriyken  içine  yıkanmış  yarmayı  atın.
  • 2   kaşık  zeytinyağı  ve  tuzunu  ekleyip, yarmalar  pişene  kadar  pişirin. 
  • Suyu  azalırsa  sıcak  su  ilavesi   yapın. 
  • Sosunu hazırlayıp çorbanın üzerine gezdirin.


Çorum yemekleri etkinliği 22.tarif: Papa Tatlısı



Etkinliğimizin 22. tarifi ilginç bir isme sahip olan Papa tatlısı. Daha önce tarifini paylaştığım Malak yemeğimizin tatlı versiyonu da diyebiliriz aslında. Etkinliğimize bu ilginç isimli tatlıyla katılan Süreyya Hanım’a teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı un
  • 3 su bardağı su
  • Bir tutam tuz

Sos için;
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı pekmez

 Tereyağını eritin ve içerisine pekmezi ilave edip karıştırın.

Hazırlanması:
  • Suyu bir tencereye alın içerisine un ve tuz ilave edilip sürekli karıştırarak 10 dakika kadar pişirilir.
  • Hamurunuz koyulaşınca ocağın altını kapatın ve servis tabağına alın. 
  • Servis tabağına aldığınız tatlınızın ortasını kaşık yardımıyla açıp hazırladığınız sosu dökün.





Çorum yemekleri etkinliği 21.tarif: Patatesli Mıhlama



Etkinliğimizin 21.tarifi özellikle Ramazan ayında çok sık yapılan oldukça lezzetli bir yemek olan Patatesli mıhlama. Eskiden kıyma ve soğanla yapılıyormuş ama zamanla kıymaya ilave olarak farklı sebzeler de kullanılmaya başlanmış. Etkinliğimize bu yöresel yemeğimizle katılan Duygu Hanım’a teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
  • 5–6 adet orta boy patates
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet yumurta
  • Kıyma
  • Maydanoz
  • Kırmızı Pul biber
  • Karabiber

Hazırlanması:
  • Yayvan bir tavaya sıvıyağı ekleyip küp doğradığınız soğan ve patatesleri ilave edip karıştırın ve kapağını kapatın.
  •  Eşit şekilde pişmeleri için ara sıra karıştırarak kısık ateşte ikisini aynı anda kavurun.
  •  İsteğe göre kavrulmuş kıyma ilave edin.
  •  İyice kavrulup yumuşayan patateslerin içerisine tuz ve baharatlarını da ekleyip karıştırın.
  •  En son doğranmış maydanozu patateslerin üzerine serpip, yumurtayı en üst kısma kırın ve tavanın kapağını kapatın. 
  • Kısık ateşte yumurtalar pişene kadar pişirin.





Çorum yemekleri etkinliği 20.tarif: Kesme Şeker Tatlısı




Etkinliğimizin 20.tarifi ismini dışına bulanan irmikten alan Kesme Şeker tatlısı. Eminim görüntüsü gibi lezzeti de harikadır, şerbetli tatlıları sevenler için denenesi tatlardan. Etkinliğimize bu nefis tatlımızla katılan Göksu Hanım’a teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 2 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • Aldığı kadar un 


Şerbet için;

  • 4 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1–2 damla limon suyu

 Su ve şeker kaynatılarak şerbet hazırlanır ve soğumaya bırakılır. (not: şerbet soğuk olacak) 

Hazırlanması:
  • Karıştırma kabına yumurta, yoğurt ve sıvıyağı alıp karıştırın.
  •  İrmik, vanilya, kabartma tozu ve aldığı kadar un ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. 
  • Hamurdan parçalar koparıp rulo olarak yuvarlayın. 
  • Rulo yaptığınız hamuru yan yan (verev olarak) kesin. Kestiğiniz her parçanın üstüne hafifçe bastırın ve ayrı bir kapta bulunan irmiğe batırın.
  • Yağlanmış tepsiye dizin ve 180 derece fırında pişirin. 
  • Tatlılar pişip fırından çıkarınca üzerine soğuk şerbeti dökün.



 


Çorum yemekleri etkinliği 19.tarif: Kuru sebze kavurması




Etkinliğimizin 19.tarifi lezzetine doyum olmayan kurutulmuş sebze kavurması. Sebzelerinizi yazın sıcak günlerinde kurutup daha sonra tarifteki gibi haşlayıp kavurarak hazırlayın.
Etkinliğimize bu nefis yemeğimizle katılan Binnaz Hanım’a teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
  • Yarım kilo haşlanmış kuru sebze (biber, patlıcan, kızartmalık kabak)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2–3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2–3 diş sarımsak

Hazırlanması:


  • Soğanları yemeklik doğrayın ve sıvıyağda kavurun. 
  • İçerisine haşlanıp suyu sıkılmış sebzeleri, ezilmiş sarımsağı, tuz ve karabiberi ilave edin. 
  • Bütün malzemeyi iyice kavurun. 
  • İsteğe göre sarımsaklı yoğurtla birlikte servis edin.



Çorum yemekleri etkinliği 18.tarif: Malak




Etkinliğimizin 18.tarifi günümüzde çok fazla bilinmeyen, eskiden çok sık yapılan bir lezzet olan Malak. Pişirilme şekli ile profiterol hamurunu anımsatıyor aslında. Püf noktası ise hamurunun çok iyi pişirilmesi ve piştikten sonra bol tereyağı ilave edilerek servis edilmesidir. Tabi yerken yanınızda bol miktarda su bulundurmayı da ihmal etmeyin ki yutkunmakta epey zorlanabileceğiniz bir yemek.

Tarifi bizlerle paylaşan ve unutulmakta olan bu yemeğimizi tekrardan hatırlatan İlknur Hanım’a teşekkür ediyorum…

Malzemeler:
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz

 Üzeri için; bol miktarda eritilmiş tereyağı

Hazırlanması:
  • Suyu ve tuzu derin bir tencereye alın ve kaynatın. 
  • Kaynayan suyun içerisine unu azar azar ilave edip topaklanmaması için sürekli karıştırın.
  •  Hamur iyice pişip toparlanmaya başlayınca ocağı kapatın. 
  • Bir kaşık yardımıyla pişen malak hamurundan parçalar alıp servis tabağına yerleştirin. (Arasıra hamur kaşığa yapışmasın diye kaşığı suya batırın)
  • Servis tabağına aldığınız malak hamurunun üzerine bolca eritilmiş tereyağı gezdirin ve sıcak olarak yağ donmadan servis edin.





21 Haziran 2013 Cuma

Çorum yemekleri etkinliği 17.tarif: Yoğurtlu - bulgurlu yaprak sarması




Etkinliğimizin 17. tarifi bol bakliyatlı bir lezzet olan yoğurtlu- bulgurlu yaprak sarması ya da bakliyatlı yaprak sarması. Hazırlaması ve sarması biraz zahmetli gibi görünse de yerken çok keyif alacağınız nefis bir yemek.


Etkinliğimize bu harika tarif ile katılan hemşehrim Yemek Cini’ne teşekkür ediyorum. Arkadaşımızın bizler için hazırladığı diğer yöresel yemeklerimize ulaşmak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz

Malzemeler:

  • 1/2 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru börülce
  •  1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1/2 su bardağı kuru iç bakla
  •  1,5 su bardağı bulgur
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  •  3 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  •  1 demet taze nane
  • 1 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • Tuz
  •  Asma yaprağı


Salçalı Su İçin;
  •  1 yemek kaşığı salça
  • Su
  • Tuz
  •  Çok az sıvı yağ

Üzeri İçin;
  • Sarımsaklı yoğurt
  •  Kızdırılmış tereyağı

Hazırlanması:
  • Nohut, börülce, mercimek ve iç baklayı geceden ıslatın.
  • Nohudu yarı pişecek şekilde haşlayın. 
  • Sonra üzerine börülceyi ekleyin. 
  • Börülcenin de pişmesine yakın iç bakla ve mercimeği ekleyin. 
  • Hepsini 1 – 2 taşım kaynatın. Yalnız suyunun çok olmamasına dikkat edin. 
  • Suyunu çektikçe üzerine azar azar kaynar su ekleyin. 
  • Daha sonra altını kapatın ve içine ayıklanmış bulguru ekleyin, karıştırıp demlenmeye bırakın.
  •  Küçük bir tencereye sıvıyağı alıp 3 adet soğanı kavurun. (Soğanları yemeklik doğrayabilirsiniz ama blendırdan geçirmenizi öneririm.) 
  • 2 yemek kaşığı salça ve tuz da ekleyin ve güzelce kavurun.
  •  Salçalı karışımı, haşladığınız bakliyatların üzerine dökün ve karıştırın.
  •  Üzerine de ince kıyılmış yeşillikleri ekleyin. Birbirine iyice karışana kadar karıştırın.

İçinin Hazırlanması İçin Farklı Bir Alternatif: Bulgur hariç bütün bakliyatları geceden ıslatın. Nohut ve kuru börülceyi yarı pişene kadar haşlayın, süzün. İçine ıslatılmış mercimeği, iç baklayı, bulguru, salçayı, soğanı, yağı ve yeşillikleri çiğden ekleyip karıştırın. Yalnız bu şekilde yaptığınız zaman dolmaları biraz daha uzun süre pişirmeniz gerekir.
Püf Noktası: Bakliyatlar haşlanıp bulgur eklendikten sonra, fazla büyük olan iç baklaları elinizle 1 – 2 parçaya kırarsanız, yaprak delinmeden dolmaları daha rahat sararsınız.
  •  Bu dolmanın şekli ve dolayısıyla da sarılış şekli biraz farklıdır. Avucunuzun parmak tarafına yakın bir yerine serdiğiniz asma yaprağının içine 1 tatlı kaşığı kadar bu içten koyun. 
  • Alttaki gibi üstündeki katı katlayın. 
  • Sonra sırasıyla yanları üst üste kapatıp elinizde parmaklarınızla; şekli dikdörtgen olacak şekilde sarın. 
  • Sardığınız dolmaları tencereye üst üste sıralar halinde dizin. 
  • Bir kâsede 1 yemek kaşığı salçayı sulandırın. İçine tuz katın.
  •  Sadece yapraklara parlaklık vermesi için çok az miktarda sıvı yağ ekleyin. 
  • Salçalı suyu dolmaların üzerine gezdirin. 
  • Suyu, dolmaların yarısına gelecek şekilde ayarlayın.
  •  Bu dolmanın özelliği biraz sulu olmasıdır. Yani bildiğimiz zeytinyağlı dolma gibi olmayacak. 
  • Dolmayı önce yüksek, sonra kısık ateşte pişirin. 
  • Servis ederken üzerine sarımsaklı yoğurt dökün ve kızdırılmış tereyağı gezdirin.( Yanında kuru soğan ya da taze soğan şiddetle tavsiye edilir )


  

  



Çorum yemekleri etkinliği 16.tarif: Yanıç




Etkinliğimizin 16. tarifi birçoğumuzun gözleme olarak ta bildiği bir hamur işi olan Yanıç. İç malzemesini isteğinize göre kıymalı, peynirli, patatesli, mantarlı hazırlayabilirsiniz. Bir de sac üzerinde yapma imkânınız varsa değmeyin lezzetine.

Etkinliğimize bu harika lezzetle katılan Beyza hanım’a teşekkür ediyorum…

Malzemeler:

Hamuru için;
  • 6 su bardağı un
  • 3 su bardağı su
  • Tuz


İç malzemesi:

  • Yarım kilo ıspanak
  • 2 yumurta
  • 5 adet orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber

 Küçük bir tavada sıvıyağda yumurtaları karıştırarak pişirin. Ispanakları temizleyip doğrayın ve iyice yıkayıp suyunu süzüp derin bir kaba alın. İçerisine tuz, ince doğranmış soğan, baharat ve yağda pişirilmiş yumurtayı ilave edip iyice karıştırın.
Not; ıspanaklar çiğ olacak.

Hazırlanması:

  • Un, su ve tuz ile bir hamur yoğurun ve yoğurduğunuz hamuru 10 dakika kadar dinlendirin.
  •  Dinlenen hamuru limon büyüklüğünde eşit parçalara ayırın. 
  • Her parçayı oklava yardımıyla açın. 
  • Açtığınız hamurun yarısına iç malzemesinden serpin. 
  • Boş kenarını malzemeli kısmın üzerine doğru kapatın. 
  • Teflon tavada ya da sac üzerinde alt üst ederek iki tarafını da pişirin.
  • Piştikten sonra yanıçları (gözlemeleri) tereyağı ile yağlayıp sıcak olarak servis edin.





Çorum yemekleri etkinliği 15. tarif: Etli keşkek




Etkinliğimizin 15.tarifi özellikle düğünlerde düğün yemeği olarak yapılan, ismini ve lezzetini neredeyse bilmeyenin olmadığı keşkek yemeğimiz. Genellikle düğünlerde servis sırasında tepsilere konulur ve ortası açılıp et yemeği (yahni) ile birlikte servis edilir. Malzemeler aynı olmakla birlikte yapım aşamasında yöresel farklılıklar bulunmaktadır.

Etkinliğimize bu harika düğün yemeğimiz ile katılan Şeyma Hanım’a teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
  • 1 kilo kemikli dana eti (biraz yağlı)
  • 3 su bardağı keşkeklik buğday
  • 1 adet büyük boy soğan

 Sos için;
  • 5–6 yemek kaşığı tereyağı
  • Kırmızı Pul biber


Tavaya 5–6 yemek kaşığı tereyağını alıp kızartın üzerine isteğe göre pul biber ve ilave ederek servis yapabilirsiniz.” Ben bu kez tereyağında 1 kâse dövülmüş ceviz ve biraz pul biberi kızartıp servis yaptım. Denemenizi tavsiye ederim demiş “ Şeyma Hanım.

Hazırlanması:

  • Öncelikle buğdayı yıkayıp bir gece önceden ıslatın.
  •  Düdüklü tencereye (veya güvece) en alta ince doğranmış soğanı, üzerine eti, buğdayı ekleyip tuzunu ve malzemelerin üzerini dört parmak geçecek kadar suyunu ilave edip ağzı kapalı bir şekilde kaynatın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra tencereyi ocağın en küçük bölümüne alıp kısık ateşte en az 2 saat ağzı açılmadan ve hiç karıştırılmadan pişirin. 
  • Suyu az gelirse su ilave edebilirsiniz.
  •  Piştikten sonra büyük bir tahta kaşık yardımıyla kaşığın arka kısmı ile buğdaylar ezilene kadar karıştırıyoruz. (buna güdellemek deniliyor).
  • Bu aşama biraz zorlu olduğu için robottan yardım alabilirsiniz.
  •  Keşkeklik buğday ezilip etle birleşene kadar bu işleme devam ediyoruz.
  •  Servis tabağına alıp üzerine sos gezdirip sıcak olarak servis edin.






Çorum yemekleri etkinliği 14.tarif: Haşhaşlı Çörek




Etkinliğimizin 14.tarifi Çorum’da çok sık yapılan bir hamur işi olan haşhaşlı çörek. İlimiz buğday yönünden oldukça zengin olduğundan olsa gerek çok fazla hamurlu lezzetler yapılır ve tüketilir.

Etkinliğimize lezzetiyle herkesin beğenisini kazanan haşhaşlı çörek tarifimizle katılan Nemide Hanım’a teşekkür ediyorum…

Malzemeler:

  • 1s bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (6 su bardağı)

 İç malzemesi; çekilmiş haşhaş + sıvıyağ

Hazırlanması:
  • Derin bir karıştırma kabının içerisine ılık suyu, şekeri ve mayayı alıp karıştırın ve kabarması için 10 dakika kadar bekletin. 
  • Kabaran mayanın içerisine ılık süt, sıvıyağ, tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. 
  • Hamuru yarım saat kadar ağzı kapalı olarak bekletin.
  •  Mayalanan hamurunuzdan parçalar koparıp yağlanmış tezgâhta hamuru elinizle açın. 
  • İçerisine yağlı haşhaş sürüp rulo olarak sarın ve kendi etrafında döndürüp tepsiye dizin.
  • Hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın. 
  • En son üzerine yumurta sarısı ve dövülmemiş haşhaş sürüp mayalanması için bekletin.
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


                                                                                      


Çorum yemekleri etkinliği 13.tarif: Fısırık tatlısı




Etkinliğimizin 13.tarifi özellikle Ramazan’da iftar sofraları için hazırlanan bir tatlımız olan fısırık. İftar saatine yakın hazırlanır ve şerbetlenerek günlük taze olarak tüketilir. Eskiden yapımında karbonat kullanılıyormuş ama şimdilerde maya ile yapılıyor. Lokma tatlısından farkı ise fısırığın daha yumuşak olması.

Etkinliğimize benim çok sevdiğim bu nefis tatlımız ile katılan Ayşe Ş. Hanım’a teşekkür ediyorum…

Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 adet yumurta
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • Bir tutam tuz


Kızartmak için; sıvı yağ

Şerbeti için;
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1/4 limon


Şekeri ve suyu bir tencereye alıp kaynatın. Ocaktan inmesine yakın limon suyunu ekleyin. 
Bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan indirin ve soğumaya bırakın.

Hazırlanması:


  • 1 su bardağı ılık suda 2 adet kesme şekeri eritin, kuru mayayı ekleyip karıştırın ve mayalanmasını bekleyin. 
  • Unu, mayalı suyu, tuzu ve yumurtayı ekleyerek akıcı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun ve kapağını kapatıp mayalanmaya bırakın.
  •  Derin bir tencerede sıvı yağı kızdırın.
  •  Hamurdan küçük parçalar kopararak kızgın yağın içerisine atın ve alt üst ederek kızartın. 
  • Kızaran hamurları soğuk şerbetin içine atın. 
  • Şerbeti çeken tatlıları servis tabağına alın.  



Çorum yemekleri etkinliği 12.tarif: Kurutulmuş yeşil fasulye yemeği



Etkinliğimize Çorum ve çevresinde çok sık yapılan Kurutulmuş yeşil fasulye yemeği ile katılan Şeyda Hanım’a teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
  • 1 dizin kurutulmuş yeşil fasulye
  • 2 adet orta boy kuru soğan 
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
  • Sıcak su

Hazırlanması:

  • Öncelikle kurutulmuş fasulyeleri geniş bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave edip haşlayın.
  • Haşlanan fasulyelerin ipini kesip fasulyeleri ipten çıkarın ve bol su ile yıkayıp suyunu süzün.
  • Ayrı bir tencereye küp doğradığınız soğanı ilave edip sıvıyağda kavurun.
  •  Kavrulan soğanların üzerine salçayı da ilave edip tekrar kavurun.
  •  Haşlanmış fasulyeleri ve sıcak suyu ilave edip kısık ateşte pişirin.
  •  Piştikten sonra ister sade ister sarımsaklı yoğurtla birlikte servis yapabilirsiniz.




19 Haziran 2013 Çarşamba

Çorum yemekleri etkinliği 11. tarif: Kıymalı Hingel




Etkinliğimizin 11.tarifi Çorum’da çok sevildiğinden olsa gerek her şekli yapılan Hingel yemeğimiz (mantımız).Daha önce balıksırtı diye bilinen şekliyle yapılan halini paylaşmıştım sizlerle, bugün ki tarifimiz ise ay şeklinde yapılan Hingel.

Etkinliğimize bu harika mantımız ile katılan Kalp Kurabiye bloğuna teşekkür ediyorum…


 Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • Tuz
  •  ılık su

İç malzemeleri:


  • 250 gr. kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  •  Kırmızıbiber


 Kıymayı karıştırma kabına alıp içerisine soğanı rendeleyin. Tuz ve baharatları ilave edip iyice karıştırın.


Haşlamak için:

1,5 lt. Kaynar su

Üzeri için:

50 gr. tereyağı
Kırmızı pul biber
İsteğe göre yoğurt

Hazırlanması:

  • Unu yoğurma kabına alıp zerine tuz serpin. 
  • Yumurtayı ekleyip, ılık su ilavesi ile kulak memesi kıvamından hafif sert bir hamur yoğurun.
  • Üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru ikiye bölüp merdane ile ne ince ne kalın olacak şekilde açın. 
  • Çay bardağı ile kesilip ortalarına kıymalı içten koyup ay şeklinde kapatın.
  • Hazırladığınız mantıları kaynayan suya atıp 5–10 dakika arası haşlayın ve servis tabağına alın.
  • Servis tabağına aldığınız Hingellerin üzerine tereyağlı ve kırmızıbiberli sos hazırlayıp gezdirin.


Not;İsteğe göre yoğurtta dökülebilir.
 


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats