31 Mart 2013 Pazar

İrmikli toplar



Aslında daha önce buna benzer hem göze hem damağa hitap eden bir tarif paylaşmıştım. Onlar tavukgöğsü ile yapılıyordu bu ise irmikli muhallebi ile yapılıyor. Tercih size kalmış, istediğiniz tarifle deneyebilirsiniz. Minik toplar yapmak biraz oyalıyor olsa da sunum kolaylığı ve şıklığı düşünülünce zahmetinize değiyor bence…


Malzemeler:
  • 3 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı Muratbey tereyağı

Dış kaplama için; hindistancevizi
Üzeri için; fındık, badem

Hazırlanması:
  • Sütü bir tencereye alın.
  •  Üzerine şeker, irmik ve unu ilave edip irmik tatlısı yapar gibi karıştırarak pişirin.
  •  Pişen irmikli muhallebinizin altını kapatın ve tereyağını ilave edip ara sıra karıştırarak soğumasını sağlayın. 
  • Soğuyan muhallebinizi buzdolabına alıp 1 saat kadar bekletin.
  •  Dolaptan çıkardığınız muhallebiyi birkaç kez karıştırın. 
  • Elinizle küçük parçalar alıp hindistan cevizine bulayın ve servis tabağına dizin. 
  • Üzerlerine fındık ya da badem yerleştirip soğuk servis edin.






30 Mart 2013 Cumartesi

Patatesli badem kurabiye (Badem görünümlü kurabiye)




Daha önce harika sürpriz muffinlerin fotoğrafını gönderen yeğenim şimdide bu nefis badem görünümlü kurabiyeleri göndermiş. Görünümüyle gerçekten bademi anımsatan bu nefis kurabiyelerin, duyduğuma göre lezzeti de harikaymış. Hafta sonu aileniz ya da misafirleriniz için farklı bir lezzet arıyorsanız hemen deneyin derim. Tarif ve fotoğraf için teşekkürler!

Malzemeler:
Hamuru için:
  • 250 gr. tereyağı
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1adet yumurta sarısı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İç malzemesi:
  • 3 adet patates
  • 250 gram dil peyniri
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • tuz

Haşlanan patatesler ezilir, rendelenen peynirle karıştırılıp karabiber ve tuz serpilip karıştırılır.
Üzeri için;
  • 1 yumurta akı
  •  Galeta unu

 Hazırlanması:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı ve yarım su bardağı sıvı yağı karıştırma kabına alıp karıştırın. 
  • Üzerine yumurta sarısı,   yoğurt ve tuzu ilave edip tekrar karıştırın. 
  • Aldığı kadar un ve kabartma tozu ilavesi ile hamur yoğurun. 
  • Yoğrulup dinlenen hamurdan küçük bezeler kopartıp yuvarlayın ve içine patatesli- peynirli iç malzemesinden koyup badem şeklinde kapatın. 
  • Yumurta akına ve galeta ununa batırıp tepsiye dizin.
  • 180 derecelik fırında pişirin.
not:Mutfağım programında tarifi bizlerle paylaşan Rize'den Münevver hanım'a teşekkürler...

25 Mart 2013 Pazartesi

Karamelize soğanlı & Cevizli tam buğday unlu ekmekler





Karamelize soğan tek başına ayrı bir yazı konusu olacak kadar harika bir lezzete sahip. Cevizle birlikte ekmeğin içerisine eklenince ise lezzetini ben anlatmadan siz tahmin edin ya da en iyisi mutfağa girip hemen deneyin::))) Benim en sevdiğim ekmek çeşitleri arasında üst sıralarda yerini alıyor. Özellikle de kahvaltıda çayla birlikte tüketirseniz değmeyin keyfinize…

Malzemeler:
  • 10 su bardağı HATAP tam buğday unu
  • 5 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı eker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1su bardağı kırılmış ceviz
  • 3–4 adet karamelize edilmiş soğan


Karamelize soğan için;
  • 3–4 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz

 Soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Teflon tavada sıvıyağ ve tuz ilave ederek kısık ateşte ara sıra karıştırarak soğanlar karamelize olana kadar soteleyin. Ocaktan alıp soğutun. Kavurma işlemi kısık ateşte yapıldığı için biraz uzun sürebilir ama çok lezzetli oluyor.









Hazırlanması:
  •  Ilık suyun içerisine şeker ve mayayı ekleyip karıştın.
  • 10 dakika kadar bekletin. 
  • Maya kabarmaya başlayınca tuzunu, cevizini, karamelize soğanı ekleyip karıştırın.
  •  Unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Yoğurduğunuz hamuru ağzı kapalı olarak ılık bir ortamda yarım saat kadar mayalanması için bekletin.
  •  Mayalanan hamurunuzu istediğiniz büyüklükte eşit parçalara ayırın (ben genellikle 3 eşit parçaya ayırıyorum).
  • Elinizle istediğiniz şekli verin ve fırın tepsisine yerleştirin (yuvarlak ya da oval şekil verebilirsiniz, ben bazen yuvarlak kelepçeli kek kalıbına yerleştirip pişiriyorum. Şekil verirken elinizi sıvıyağa ya da suya batırırsanız hamur elinize yapışmaz)
  • Fırın tepsisine yerleştirdikten sonra da yaklaşık yarım saat kadar tepsi mayasının gelmesi için bekletin.
  • 180 derecelik fırında ekmeklerinizi 45 dakika kadar pişirin.(pişme süresi fırınınıza ve ekmeğinizin kalınlığına göre değişecektir, pişme süresini kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Not:
Sadece cevizli ekmek pişirmek isterseniz de tarifteki soğanları çıkarmanız yeterli olacaktır.







21 Mart 2013 Perşembe

Sürpriz muffinler



Kalabalık bir ailede büyüdüm özellikle baba tarafım oldukça kalabalık, haliyle yeğenler de bol. Düğünlerde, bayramlarda ya da ben İstanbul’a gittiğimde bir araya toplanıyoruz ve çok neşeli geçiyor. Herkes bir arada olduğu için onlar sıkça toplanabiliyorlar. Tek uzakta olan benim maalesef. Yeğenlerimden Güler’in hazırlayıp fotoğrafladığı harika görünümlü (eminim tadı da öyledir) bu sürpriz muffinleri görünce tarifini rica ettim, sağ olsun göndermiş. Tarifi onun yaptığı haliyle yazıyorum.

Malzemeler:
  • 3 adet yumurta
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kakao (kendinize göre de ayarlayabilirsiniz)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1.5 su bardağı un (  azar azar ekleyin az veya çok gelebilir)
  • Yarım ampul acıbadem aroması (isteğe bağlı)

 Yumurta ve şekeri mikser yardımıyla iyice çırpın, kullanacaksanız acıbadem aromasını ekleyip tekrar çırpın. Süt, sıvıyağ, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpın. Un ilave edip karıştırarak kek hamurunu hazırlayın.  

İç dolgusu için:
  • 1,5 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 3 yumurta akı (yumurtalar çok büyükse 2 adet)

Öncelikle iç dolguyu hazırlayın ve dinlenmeye bırakın. Dolgu için; hindistan cevizi, pudra şekeri ve yumurta aklarını (önce 2 tane akı ekleyin yetmez ise 1 tane daha yumurta akı ekleyin) birlikte yoğurun. Yaklaşık olarak cevizden küçük parçalar yapıp yuvarlayın. Bir tepsiye dizip kek hamuru hazır olana kadar dolapta dinlendirin. (yaklaşık 18–20 adet çıkıyor) 

Süslemek için:
Çikolata sos ya da siyah - beyaz çikolatalı glazür

Hazırlanması:
  • Küçük kek kalıplarının içerisine kâğıt kalıpları yerleştirin.
  •  Hazırladığınız kalıplara birer yemek kaşığı kek hamuru koyun ve kek hamurlarının üzerine daha önce hazırlayıp dinlenmeye bıraktığınız hindistan cevizi toplarından (iç dolgu malzemesinden) birer tane yerleştirin.
  •  Hindistan cevizi topları kapanacak şekilde yaklaşık 1 yemek kaşığı daha kek hamuru ilave edin.
  • 180 derece fırında pişirin. 
  • Pişen kekleri biraz soğuyunca kalıplardan çıkarıp üzerlerini çikolata sos ya da glazür ile süsleyin.





20 Mart 2013 Çarşamba

Közlenmiş patlıcanlı nohut salatası




Aslında daha önce birkaç tane nohut salatası tarifi paylaşmıştım. Annemlere hazırladığım çay sofrasında doğaçlama olarak ortaya çıkan bu salata diğerlerine göre biraz daha farklı olunca paylaşacak bir tarifim daha oldu. O gün niyetim sofrada ki lezzetlere ek olarak hafif bir salata yapmaktı. Bu nedenle de dondurucudan közlenmiş patlıcan ve biberleri çıkardım, son anda haşlanmış nohutlar da gözüme çarpınca, eldeki (dondurucuda ki desem daha doğru olur) malzemelerin bir araya gelmesiyle fotoğrafta ki harika salata hazırlanmış oldu.

Malzemeler:
  • 2 adet közlenmiş patlıcan
  • 1 adet közlenmiş kırmızıbiber
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Doğranmış maydanoz
  • Limon suyu
  • Tuz

 Hazırlanması:

  • Közlenmiş patlıcan ve biberleri doğrayıp karıştırma kabına alın. 
  • İçerisine doğranmış maydanoz, haşlanmış nohut, limon suyu ve tuz ilave ederek karıştırın ve servis edin
  • . İsteğinize bağlı ceviz ilave edebilirsiniz.






19 Mart 2013 Salı

Kakaolu şekerpare



Arkadaşım Özlem’in bizler için hazırladığı ve daha önce şurada paylaştığım sofrasındaki tatlı tarifi. Şekerpareyi pek severim, helede kakaolu ise tam benlik olur diyorsanız hemen tarifi not almaya başlayın. Islak kurabiyeleri andıran lezzetiyle harika bir tatlı.



Malzemeler:

  • 250 gr. tereyağı ya da margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı hindistancevizi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • Aldığı kadar un


 Şerbeti için;
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 3–5 damla limon suyu


Su ve şekeri bir tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika kadar daha kaynatın. Limon suyunu ekleyip1–2 dakika kadar daha kaynatıp ocağı kapatın ve şerbeti ılıtın.

Hazırlanması:

  • Yumuşamış tereyağı, sıvıyağ ve yumurtayı karıştırma kabında iyice karıştırın.
  •  İrmik, hindistancevizi, vanilyayı ilave edip karıştırın. 
  • Kabartma tozu, kakao ve aldığı kadar un ilavesi ile sert olmayan bir hamur yoğurun.
  • Hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlak şekil verin.
  •  Üzerine fındık batırıp fırın tepsisine dizin.
  • 170 derece fırında pişirin. 
  • Soğuyan tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirin.
  • Tatlıyı dinlendirip servis edin.




18 Mart 2013 Pazartesi

Annemlerle öğlen çayı sofrası



Farklı şehirlerde yaşayınca her istediğimizde görüşemiyoruz annemle. Geçen hafta sonu bir düğün bahanesiyle ziyaretimize geldi, birkaç günlük de olsa bolca hasret giderdik. Bloğa verilen aranın mazereti bu defa güzeldi anlayacağınız. Gitmeden bir gün önce annem, yengem ve görümcemle yukarıda ki sofrada toplandık. Kabak tatlısını sabah pişirmiştim, keşkek pişerken de pasta, kurabiye ve salataları yaptım. Görümcemin gelirken getirdiği pazı sarması ve şekerpancarı da eklenince bereketli bir soframız oldu.






Kavuşmalarımızın bol olduğu güzel bir hafta olsun hepimize…









6 Mart 2013 Çarşamba

Kahvaltı sofrası




Uzun zaman önce,  ailem için hazırladığım ve fotoğraflarını paylaşmayı unuttuğum kahvaltı soframız.










Muratbey peynirleri ile hazırladığım peynir tabağı.





Hatap un lezzetiyle, ev yapımı tam buğday unlu ekmeklerim…



5 Mart 2013 Salı

Uğurböcekli atıştırmalıklar & kanepeler & Domatesten uğurböceği yapımı



Özellikle çocukların ve her daim çocuk kalabilen büyüklerin çok seveceği bir tarif var bugün. Ekmek yerine tuzlu bisküvileri de kullanarak, sabah kahvaltılarınıza ya da öğleden sonra atıştırmalıkları için keyifle hazırlayabilirsiniz.





Malzemeler:
  • 4 adet ince dilimlenmiş ekmek
  • 2 adet küçük boy domates
  • 2 adet siyah zeytin
  • Muratbey sürmeli peynir
  • Maydanoz
  • Çörekotu

 Hazırlanması:
  • Ekmeklerinizi kurabiye kalıplarınızla istediğiniz şekilde kesin.
  •  Üzerlerine sürülebilir herhangi bir peynirden bıçak yardımıyla sürün. 
  • Ortadan ikiye böldüğünüz domateslerin arka kısımlarından küçük üçgenler çıkarın ve ekmeklerin üzerine yerleştirin.
  •  Domateslerin ön kısımlarına çekirdekleri çıkarılmış yarım zeytinleri, üzerlerine de çörekotlarını yerleştirin. 
  • Servis tabağına alıp aralarına maydanoz parçaları ilave ederek yerleştirin.




4 Mart 2013 Pazartesi

Hindistancevizli Şekerpare



 Haftaya yeni ve tatlı bir tarifle başlayalım istedim. Yemek grubumuzda o kadar çok kişi yapıp beğeni dolu sözler yazdılar ki bu tatlı hakkında, dayanamayıp hafta sonu ben de denedim. Çok lezzetli, yapımı da oldukça kolay, şerbetli olmasına rağmen hafif bir tatlı çıktı ortaya. Özellikle evimizin minik aşçısı bayıldı gelip gidip yedi sürekli. Bu harika tarif için Derya Karagöz arkadaşımıza teşekkür ediyorum.







Malzemeler:
  • 1 paket tereyağı (oda sıcaklığında)
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • 1yumurta + 1 yumurta beyazı  
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • Yarım çay bardağı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

 Üzeri için,1 yumurta sarısı

Şerbeti:
  • 3,5 su bardağı seker
  • 3,5 su bardağı su 
  • 3 – 5 damla limon suyu
Şekeri ve suyu tencereye alıp karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısıp 10 dakika kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip 3–5 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın ve soğutun.

 





Hazırlanması:
  • Oda sıcaklığında iyice yumuşamış tereyağını karıştırma kabına alın.
  •  Üzerine yumurta, şeker ve sıvıyağını ilave edip karıştırın.
  •  İrmik hindistancevizi, kabartma tozu ve aldığı kadar un ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
  •  Hamurdan parçalar koparıp tezgâhın üzerinde elinizle rulo olarak yuvarlayın.
  •  Rulo yaptığınız hamuru bıçak yardımıyla 2 parmak aralıklarla kesin.
  •  Ya da elinize küçük parçalar alıp oval şekil verin.
  •  Şekil verdiğiniz hamurları fırın tepsine dizip üzerine yumurta sarısı sürün ve çatalla bastırın.
  • 150 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. 
  • Fırını kapattıktan sonra tatlıları 5–10 dakika fırının içerisinde bekletin.
  •  Soğuttuğunuz şerbeti tatlılar sıcakken üzerine gezdirin.


Not; Şerbet soğuk, tatlı sıcak olacak.

1 Mart 2013 Cuma

Çocuklar için Namaz Bahçesi & Namaz Ağacı


Biz anne babalar çocuklarımızın namaz kılmaya başlamasını istiyoruz. Fakat bunu nasıl yapacağımızı tam olarak bilemiyoruz. Bu konuda benim de çok düşünüp kafa yorduğum, dua ettiğim zamanlar oldu. Biz biraz daha şanslıydık, etrafımızda bize bu konuda yardımcı olacak kişiler vardı çok şükür. 





Öncelikle kızımla namaz ağacını hayatımıza uygulamaya başladık. Her defasında ağacın yapraklarını boyamak kızımın çok hoşuna gitti. Namaz ağacı kızımın çok sevdiği bir arkadaşının ona hediyesi. Google’da namaz ağacı diye aratırsak çıktısını alabileceğimiz, çocuğumuzun hoşuna gidecek birçok farklı örnekleri var. Ama benim size önerim ağacınızı çocuğunuzla birlikte kendiniz yapmanız. Bu şekilde olursa çocuğumuz daha çok benimseyecektir. Hatta benim daha önce şurada paylaştığım, kızımla birlikte yaptığımız “Teşekkür Ağacımız” vardı. Namaz ağacını uygularken ve daha öncesinde kızım günde bir vakit namaz kılıyordu, genellikle de akşam namazlarının farzı oluyordu kıldıkları. Çok çabuk sıkılıp, ağır gelmesin diye böyle yaptık biz. Unutmayın ki her çocuğun fıtratı farklıdır, nasıl davranacağımıza kendimiz karar verelim.
 Namaz bahçesi ise kızımın Sena ablasının ona hediyesi. Doğrusunu söylemek gerekirse, namaz bahçesi daha çok hoşuna gitti ve namazlarını düzenli kılmasına yardımcı oldu. Bir de fotoğraflarda yok ama her defasında namaz bahçesi değişiyor. Çiçek ve ağaçlar aynı kalıyor. Ama birisinde sulama yapılırken diğerinde gübre veriliyor bir başkasında ise kürekle bakım yapılıyor. Aslında çocuğumuz namaz bahçesine tam olarak kendisi bakım yapıyor gibi… Ve her bakım yapışında ruhunda namaz kılma isteği gitgide artıyor.


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats