30 Kasım 2011 Çarşamba

Yer Sofrasında Kahvaltı ve Yumuşacık Bir Açma Tarifi...



İstanbul'a her gittiğimde sağ olsun Ayşe ablam  mutlaka hem ziyaretime gelir hem de evine davet edip harika lezzetler hazırlar. Bu yılda bu güzelim sofrayı kurup yumuşacık ve  nefis açmalar hazırlamıştı. Ben de fotoğrafını çekip tarifini aldım hem kendim hem sizler için::))).Ben sık sık kızımın beslenmesi için şekerini azaltıp peynirli poğaça olarak yapıyorum, kızım sade olanını sevmediği için. Hatta geçen gün kıymalı harç kullanıp minik pideler yaptım. Tek kelime ile nefis oldular. Çocukların attığı kahkahalara yer sofrasının sıcaklığı, samimiliği, muhabbete kattığı koyuluk da eklenince güzel bir sabah geçirmiştik. Harika ev sahipliğin, sıcaklığın, birbirinden lezzetli yiyeceklerin bulunduğu sofran ve bloğuma kazandırdığın bu harika tarif için teşekkürler ablacığım!









Malzemeler:



  • 1 paket yaş maya (yarım paket yaş maya kullandım)
  • 1 çay bardağı şeker (yarım çay bardağı kullandım)
  • 1 yemek kaşığı tuz (1 tatlı kaşığı kullandım)
  • 1 su bardağı sıvıyağ (yarım su bardağı kullandım)
  • 2,5 su bardağı süt (1 su bardağı kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı mahlep (kullanmadım)
  • Aldığı kadar un (3 su bardağı kullandım)

Üzeri için; yumurta sarısı


Hazırlanması:


  • Yaş mayayı ılık süt ve şeker ile karıştırıp eritin.
  • Tuz, sıvıyağ ve mahlep ilave edip tekrar karıştırın.
  • Sıvı karışımın içerisine un ilave edip sert olmayan bir hamur yoğurun.(bu aşamada bana 3 su bardağı un yeterli geldi.)
  • Hamuru ağzı kapalı olarak mayalanması için 1 saat kadar ılık bir ortamda bekletin.
  • Mayalanıp kabaran hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp elinizle tezgâhın üzerinde rulo şekli verin.
  • Simit yapar gibi kendi etrafında döndürüp iki ucundan birleştirin ve yağlanmış tepsiye dizin.
  • Yumurta sarısı sürüp üzerine çörekotu, susam ya da haşhaş tohumu serpip 10–15 dakika kadar ılık bir ortamda tekrar mayalanması için (ben ılık fırının içerisinde bekletiyorum) bekletin.
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Benden notlar;


  • Hamuru 5–10 dakika süreyle yoğurup iyice özleşmesini sağlarsanız daha yumuşak açmalarınız olur.
  • Mutlaka tepside de tepsi mayasının gelmesi için bekletin.
  • Ben hamuru gece yoğurup ağzı kapalı olarak balkonda(kışın balkonda yazın ise buzdolabında bekletebilirsiniz) beklettim. Sabah oda sıcaklığında 5–10 dakika bekletip şekil verdim ve diğer işlemleri uygulayarak tepsi mayası geldikten sonra pişirdim.
  • Piştikten sonra açmaların üzerini temiz bir bezle örtüp biraz bekletin ki kurumasınlar.
  • parantez içindekiler kendi denediğim ölçülerdir,un miktarı değişiklik gösterebilir.

5 yorum:

  1. Geçen gün ablam sitende Afra'nın açmalarının tarifini bulamıyorum diye aradı beni.Sonra bi farkettim ki sade açma tarifim yok:)
    Birde üzerine bunu görünce en yakın zamanda açma yapmalıyım diye düşünüyorum:))

    İkinizinde ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. varya şuanda evde olmak vardı soluğu mutfakta alırdım meğer canım nasıl hamur çekermiş....ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Hımm açmalar nefis görünüyor. Buna benzer bir açmayı da annem yapardı. Ellerine sağlık. Ayşe ablanın yer sofrası harika.

    YanıtlaSil
  4. oh oh oh afiyet olsun Bengi, harika bir sofra olmuş. ellerine sağlık yapanların.

    Kahve Dükkanı

    YanıtlaSil
  5. Canım, tarifini en kısa zamanda deneyecegim inşallah açmayı çok severim çok ta güzel görünüyorlar...bu arada doğum yaptım 16 günlük bi oglumuz var.görüşmek üzere.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats