24 Mayıs 2010 Pazartesi

Tahinli közlenmiş patlıcan salatası



Hafta sonu, gazetenin  Cumartesi  ekinde Didem Şenol’un hazırladığı “Kızınız Defneyi Oğlumuz İskorpite…” isimli Ege mutfağından yöresel tatların tariflerinin verildiği bir yemek kitabından bahsedilmiş ve kitaptan birkaç tane de tarif paylaşılmıştı. En kolay yapılabilecek olan ve benim çok sevdiğim közlenmiş patlıcan salatasının tahinle birleşimini denemeye karar verdim.

Bulabilirsem denemek istediğim “ebegümecili lor böreği “ ve diğer tariflerin olduğu sayfayı da daha sonra denemek üzere tarif defterimin arasına sakladım. Sanırım gazetelerin hafta sonu eklerinde özellikle yemek tarifi ve yemekle ilgili olan bölümleri okumayı çok sevdiğimi söylememe gerek yoktur:::)) )


Tahinli közlenmiş patlıcan salatası

Malzemeler:

  • 8 adet bostan patlıcanı
  • 1 adet limon
  • 100 ml tahin
  • 3 gr kimyon
  • 3 diş sarımsak
  • 3 gr toz kırmızıbiber
  • Zeytinyağı
Hazırlanması:

  • Patlıcanları közleyin, kabuklarını soyup doğrayın ve bir kaba alın.
  • Kararmasın diye üzerine limon suyu gezdirin.
  •  Hafif ılıyan patlıcanlara tahini, dövülmüş sarımsağı, kimyon ve kırmızıbiberi ekleyip karıştırın.
  •  En son servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin.





Bende öneriler; Ben ceviz ve kıyılmış maydanoz ile süsledim ve içerisine çok az dövülmüş ceviz ilave ettim.
Sarımsak kullanmadım.
Bizim evde kişi sayısı az olunca ölçüleri azaltıp iki adet patlıcan kullandım. Diğer malzemeleri göz kararı ekledim.


22 Mayıs 2010 Cumartesi

Ab-ı Hayat facebook ve flickr’da!


Bloğumun yemek bloğu olmaktan çıkmaması ve burada paylaşamadığım birçok fotoğrafı ve yazıyı sizlerle de paylaşabilmek adına okuyucularımı bundan sonra flickr ve facebook sayfalarına da bekliyorum. Aslında bloğum için facebook sayfası açmamın en önemli nedeni birçok arkadaşımın gün içerisinde çalıştıkları ortamlardan bloğa ulaşamamaları!(örn: birçok okuldan blogspot erişiminin yasaklanmış olması!)



Flickr fotoğrafları için burayı



Ab-ı Hayat yemek bloğu facebook fan sayfası için burayı tıklayın



15 Mayıs 2010 Cumartesi

Lor peynirli cheesecake (peykek)




Lor peyniri ve süzme yoğurtla cheesecake (peykek) yapıldığını öğrendiğimden beri neredeyse her defasında bu şekilde yapıyorum. Benim gibi, bu haliyle peykek sevenler ve denemek isteyenler varsa tarif onlar için gelsin!

Bir de sevgili Zehra’nın konusunu “cheesecake” olarak belirlediği, benim sabırsızlıkla tarifleri beklediğim Yaman Etkinlikler için…



Malzemeler:



  • 1,5 su bardağı lor peyniri
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su barağı krema (ben süt kaymağı kullandım)
  • 2 yumurta
  • 2 yemek kaşığı nişasta

Tabanı için;


  • 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • Kakaolu pandispanya kırıntısı
Hazırlanması:

  • En küçük boy kelepçeli kalıbın alt kısmına yağlı kâğıt serin.
  •  Taban için verilen malzemeleri karıştırıp elinizle kalıbın alt kısmına yayın ve peynirli dolgu malzemesini hazırlayana kadar dondurucuda bekletin.
  • Derin bir kabın içerisinde lor peyniri, kaymak ve şekeri mikserle çırpın.
  •  Pürüzsüz bir kıvam alınca yumurtaları teker teker ilave edip çırpın.
  • En son vanilya ve nişastayı da ekleyip çırpın.
  •  Hazırladığınız karışımı dolapta beklettiğiniz kalıbın çerisine dökün ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin.
  • İsterseniz kek pişerken üzeri çatlamasın diye fırının içine küçük bir kase ile su koyabilirsiniz.
  •  Fırının içerisinde soğutup bir gece buzdolabında bekletin.



11 Mayıs 2010 Salı

Samsun





Cumartesi günü eşimin okulunun düzenlediği Samsun gezisine katıldık. Günün ilk ışıklarıyla başlayan yolculuğumuz kızımın deyimiyle “gece yarısı “ son buldu. Bir önce ki ziyaretimizin tam tersi bol güneşli bir hava karşıladı bizleri::))).Gökyüzünü ve denizi aynı karede yakaladığımız, bol bol yürüdüğümüz, günün keyfini çocukların çıkardığı bir gün geçirdik…
























Teleferikle tepeye çıkarken ve çıktığınızda sizi karşılayan manzaralardan sadece bir kaçı…























Samsun Gazi Müzesi




Atatürk’ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ilk gelişinde 6 gün kaldığı Mıntıka Palas olarak bilinen bu bina daha sonra ki gelişinde (20-24 Eylül 1924) Samsun halkı tarafından Atatürk’e hediye edilmiştir.








Samsun Belediyesi tarafından Kültür Bakanlığı'na devredilen binanın restorasyonu yapıldıktan sonra 8.11.1998 tarihinde ziyarete açılmıştır.











Bandırma Vapuru




Mustafa Kemal ATATÜRK 'ü ve 18 kader arkadaşını Samsun'a getiren, 19 Mayıs 1919 tarihini simgeleyen Bandırma Vapuru aslına uygun ölçülerde yaptırılmış ve Doğu Park sahilinde ziyaretlere açılmıştır.








Samsun Sevgi Gölü






 


Çayınızı yudumlarken, gölün keyfini çıkaran kuğuları seyredebileceğiniz Sevgi Gölü…






































7 Mayıs 2010 Cuma

Vişne soslu muhallebi ve Porsiyonluk muhallebili kadayıf








Kermes için ne yapabileceğimi düşünürken aklıma herkesin beğendiği muhallebili kadayıf yapmak geldi. Servis kolaylığı olması ve sunumun daha dikkat çekmesi için de porsiyonluk olarak hazırladım. Aynı muhallebiyi kullanarak bir kısmını da vişne soslu hazırladım. Bence her ikisi de oldukça lezzetli ve şık oldular. Özellikle muhallebili kadayıf kızımın en sevdiği ve sık sık yapmamı istediği bir tatlı. Son olarak kermesten sonra okuma bayramı için de “yapar mısın” isteği aldı…






Vişne soslu muhallebi

Malzemeler:

  • 1kg süt 
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 türk kahvesi fincanı toz şeker
  • 1 yumurta 
  • 1 paket vanilya

Hazırlanması:


  • Sütü, unu, nişastayı, şekeri, yumurtayı ve vanilyayı derin bir tencerenin içerisine alın ve karıştırın (öncesinde bu işlemi yaptığımızda özellikle nişasta sütün içerisinde çözülüyor ve pişme aşamasında topaklanma olmuyor).
  • Malzemelerin hepsi birbirine karıştığında tencereyi ocağa alın ve sürekli karıştırarak muhallebiyi pişirin.
  • Pişen muhallebiyi ocaktan alıp mikserle çırparak soğutun.
  • Ben bu aşama da 3-4 yemek kaşığı toz kremşanti ekleyip çırptım.

Not; Mikserle çırparak soğuttuğumuzda daha pürüzsüz ve lezzetli bir muhallebimiz oluyor.

  • Soğuttuğunuz muhallebiyi bardakların yarısına kadar doldurun ve üzerlerine buzdolabı poşeti sererek (kurumamaları için) buzdolabında iyice soğumaya bırakın.
  • Soğuyan muhallebilerin üzerine vişne sosunu eşit şekilde paylaştırın.
  • Üzerlerini istediğiniz şekilde süsleyerek soğuk servis edin.


Vişne sos
Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı vişne suyu
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı şeker

  • Vişne suyunu, şekeri ve mısır nişastasını bir tencerenin içerisine alın ve nişasta vişne suyuna karışana kadar iyice karıştırın.
  • Daha sonra ocağa alın ve topaklanmaması için karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp tekrar karıştırarak ılınmasını sağlayın.



(fotoğraftakiler arasına çilek yerleştirdiğim vişne soslu muhallebiler)








  • Porsiyonluk muhallebili kadayıf







Burada hazırladığım tarifin aynısını uyguladım. Cam bir tepsi yerine bardaklara paylaştırdım. Muhallebi iyice soğusun diye bir gece önceden hazırlayıp, bardaklara paylaştırıp buzdolabında beklettim. Ertesi sabah kadayıfları kavurup soğuduktan sonra muhallebilerin üzerlerine paylaştırdım.



not:Bu nefis tatlıları Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 59'a ev sahipliği yapan Mutfaktan Sesler bloğuna gönderiyorum.

4 Mayıs 2010 Salı

Damat Boğan Kurabiyesi (Nişastalı Kurabiye)



Hafta sonu Birsen’in bizler için hazırladığı harika lezzetlerden bir tanesi bu nefis kurabiyelerdi.Çocukların ve annelerin en çok beğendiği bu kurabiyeler olunca sizlerle paylaşmak için fotoğrafını çekip, tarifini aldım:::))Arkadaşım isminin damat boğan kurabiyesi olduğunu söyledi, sanırım hanım susturan olarak ta biliniyor::))İsmiyle müsemma yerken konuşturmuyor gerçekten de, çayla birlikte tüketmeniz tavsiye edilir…



Malzemeler:

  • 2,5 su bardağı mısır nişastası
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım paket (125gr) tereyağı ya da margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya






Hazırlanması:

  • Oda sıcaklığındaki yağı derin bir kabın içerisine alın.
  • Üzerine pudra şekerini ve yumurtayı ilave edip elinizle birbirine karışmasını sağlayın.
  • Un, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip hamur yoğurun.
  • İki eşit parçaya ayırın ve her parçayı rulo yapın.
  • Yaptığınız ruloları bıçakla küçük parçalar halinde kesin.
  •  Üzerlerine çatalla bastırarak şekil verin ve yağlı kâğıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye dizin.
  •  Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri çok fazla kızarmadan pişirin.


not:Çayın yanında ikram edebileceğiniz bu nefis kurabiye tarifini 59.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ ev sahibesi Mutfaktan Sesler bloğuna gönderiyorum.



Domestos Hijyenik Leke Çıkarıcı







Geçen hafta Fikri Mühim’den Domestos’un yeni bir ürünü olan hijyenik leke çıkarıcıyı gönderdiler. Yeni çıkarılan ürünün diğerlerinden farkı hem lekesiz hem de hijyenik bir temizlik sağlaması. Domestos’un diğer ürünlerini zaten kullanıyordum ve beğeniyordum, bundan da memnun kalacağıma eminim. Son zamanlar da sık sık karşılaştığım meyve püresi dökülmüş kıyafetlerde tam bir kurtarıcı olacak, kullanıp sonucu buradan sizlerle paylaşacağım…





Teşekkürler Domestos ve Fikri Mühim!


2 Mayıs 2010 Pazar

Kızımın Okuma Bayramı!





Sanırım bir çocuğa sahip olmanın en güzel yanlarından bazıları onun mucizevi doğumuna şahit olmanız,ilk adımına - ilk konuşmasına tanıklık etmeniz,belki anasınıfında yaptığı faaliyetleri hayranlıkla seyretmeniz,anasınıfı gösterisini izlerken onun büyüdüğünü fark etmeniz ya da benim gibi kızınızın Perşembe günü okuma bayramında öğretmenin verdiği program akış metnini her zaman yaptığı bir görevmiş gibi okumasını,






kendine verilen şiir ve tekerlemeyi siz kameraya çekerken gözlerinizin içine bakarak söylemesini





 izlerkenki duyduğunuz heyecanınızdır….





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats