29 Ocak 2010 Cuma

Havuç Rüyası



Sevgili Seçil’in (Yeşil Kivi) bloğunda gördüğümden beri denemek istiyordum ve nihayet denedim. Farklı bir lezzet denemek isteyenler için uygun bir tatlı. Kızımın pek hoşuna gitmese de ben sevdim. Pudingli bisküvi tatlısının havuçlu muhallebili versiyonu da diyebiliriz. Seçil tarifi Tarif defteri forumundan almış. Teşekkürler shaneface ve yeşil kivi!



Malzemeler:
  • 1 kg havuç
  •  2 su bardağı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
  • 2 paket vanilya (1 paket kullandım)
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 limonun suyu
  •  Arasına dizmek için pötibör bisküvi

Hazırlanması:

  • Havuçları soyun, iri doğrayın ve 4 su bardağı suyla haşlayın, haşlanan havuçları rondodan geçirip püre yapın.
  •  Haşlama yaptığınız suyu (eksilmişse su ile 4 bardağa tamamlayın) diğer malzemeleri katarak muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin, havuç püresini de katıp 1–2 taşım kaynatıp ocaktan alın.
  •  Orta boy bir borcamı suyla ıslatın, bir kat bisküvi dizin ve üzerine muhallebi dökün. Bu şekilde istediğiniz kadar kat yapın.
  • Üzerini istediğiniz biçimde süsleyin (krem şanti, ceviz, fıstık v.b), dolapta dinlendirip servis edin.

28 Ocak 2010 Perşembe

Mektup...





Annesine son birkaç aydır kızının bütün hırçınlıklarını unutturup mutluluktan ağlamasına sebep mektubu….



11 Ocak 2010 Pazartesi

Ev Yapımı Mayonez



Son yazımda bahsettiğim ev yapımı mayonez! Hazır satılanlardan hiçbir farkı olmayan, lezzetli ve güvenilir. Herşeyden önemlisi de içerisinde neler kullanıldığını biliyorsunuz…
Malzemeler:

  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1–2 yemek kaşığı soğuk su
Hazırlanması:
  • Cam bir kâsenin içerisine yumurtanın sarısı, yarım limonun suyu ve sirke konulup karıştırmadan buzdolabında 2–3 saat bekletilerek soğutulur.( Kullanılacak mikserin uçlarının da soğuk olması için kâsenin içerisinde bekletebilirsiniz.)
  • Soğuyan malzemeler dolaptan çıkartılarak 1 su bardağı soğuk sıvıyağ azar azar ilave edilerek mikserle çırpılır.( Bu aşamada sıvıyağı her defada bir yemek kaşığı ekleyip mikserle iyice çırparak birbirine iyice karıştığında tekrar yağ eklemelisiniz.)
  • İstediğiniz kıvama geldiğinde en son isteğinize göre tuz ilave edip ağzı kapalı bir kavanozda dolapta bekletin.

benden notlar;
  • Mayonezi cam bir kâsenin içerisinde çırpmalısınız.
  • Bütün kullanılan malzemeler soğuk olmalı.
  • Hatta kullanılan mikserin ucu da buzdolabında soğutulmalı.
  • Sıvıyağ azar azar ilave edilmeli.
  • Taze sıkılmış limon suyu olmalı.
  • İsteğe göre rendelenmiş sarımsak kullanılabilir.
  • Daha hafif olması için isteğe göre 1–2 yemek kaşığı soğuk su ilave edebilirsiniz.
  • Ben miktarı az tutarak birkaç gün içerisinde ağzı kaplı kavanozda buzdolabında bekleterek tüketiyorum.
  • Kıvamı çok koyu olsun istiyorsanız biraz daha sıvıyağ ekleyebilirsiniz.
  • Son ve en önemli not ise kıvam almaya başlayınca mikserinizi sık sık dinlendirerek çalıştırın. Dinlenme sırasında mayonez kâsesini buzdolabında bekletin. Benim daha önce mayonez yapma sevdam nedeniyle (dinlendirmeyi ihmal ettiğim için) bozduğum bir mikserim oldu!



7 Ocak 2010 Perşembe

Garnitür Salatası (Rus Salatası)






Son bir aydır kaç defa yaptığımı hatırlamadığımı” söylersem sanırım salatanın lezzeti hakkında fikir vermiş olurum. Sık yapmamın tek nedeni kızımın tam anlamıyla bayılarak yemesi ve diğer bütün yemeklerin içerisinde ki bezelyeleri ayırarak usulca benim tabağıma koyuverdiği halde bu salatanın içerisindeki bezelyeleri hiç sesini çıkarmadan yemesi!

Yani bir anlamda benim için kızıma bezelye yedirebilmenin diğer adı; garnitürlü salata. Belki sizin çocuğunuzda bezelye yemeye başlar bellimi olur!
Malzemeler:

  • 3 orta boy patates
  • 2 orta boy havuç
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 su bardağı salatalık turşusu
  • Yarım su bardağı mayonez
  • 1 su bardağına yakın yoğurt
  • 1 çay kaşığı toz karabiber
  • Tuz
Hazırlanması:

  • Patatesleri ve havuçları küp küp(küçük küpler halinde) doğrayıp bir tencereye alın.
  •  İçerisine bezelyeleri de ekleyip üzerlerini geçene kadar sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip haşlayın.
  • Haşlanan malzemeleri bir süzgece alıp suyunu süzün ve soğutun.
  • Derin bir kabın içerisine yoğurt, mayonez, küp doğranmış salatalık turşusu ve karabiberi alıp karıştırın ve soğuyan garnitürleri de ekleyerek karıştırın.




  •  İsteğinize göre tuz ilave ederek servis tabağına alın.




Bu salatayı yaparken beni düşündüren tek şey içerisine ekleyeceğim mayonezdi, onunda çözümünü evde kendim yaprak bulmuş oldum. Bundan da anlaşılacağı üzere bir sonra ki tarifimiz ev yapımı mayonez!


Bir de içerisinde kullandığım bezelyeler yazın dondurucuya koyduklarımdan, yoğurt evde kendi yaptığım yoğurt, turşu ise annemin yapıp getirdiklerinden. Şimdi bunları sizlere niye anlattığımı merak ediyorsunuz değil mi? Aslında uzun süredir sağlıklı beslenmeye dikkat ediyorum ama sevgili Handenur’un (Sarmaşık Eczanesi’nin) yazılarını okumaya başladığımdan beridir daha bir dikkat eder oldum hatta son zamanlarda kendimi evde ne kadar hazır ürün varsa içeriğini okurken buluyorum::))) .Bence siz de Handenur’un bloğuna uğrayın ve yazılarını okuyun.

Ben patates ve havuçları çiğken küp küp doğradıktan sonra haşlıyorum. Böylece dağılmıyorlar. Bezelye, havuç ve patateslerin hepsini birlikte haşlıyorum. Hiç bir sorun yaşamıyorum. Haşlama suyunu da süzdükten sonra atmayıp güzel bir çorba yapın.


Ve bu harik salatayı  51.porselen demlik çay saati etkinliğinin ev sahibi Japon Çekirdeği bloğuna gönderiyorum.

Son bir not daha, sanırım şimdiye kadar yazdığım en uzun yazı oldu:)))))

5 Ocak 2010 Salı

Krem Karamelli Kek (Kudretullah) ve soft bowl yarışması...






Yılın ilk günlerini misafir ağırlayarak geçirince yazacak birçok yeni tarif birikti. İlk sırayı benim görüntüsünü çok beğendiğim krem karamelli kek ya da Kudretullah diye bilinen kek alsın!










Malzemeler:


  • Yarım su bardağı şeker (yakmak için)
Krem karamel için:

  • 500 lt. süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 4 yumurta
  •  1paket vanilya
  • 1 limon kabuğu rendesi
Kek için:
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Limon kabuğu rendesi


*Kesinlikle kelepçeli kalıp kullanmayınız!

Hazırlanması:

  • Yarım su bardağı şekeri teflon tavada şekerler eriyip rengi değişene kadar yakın ve ortası delik veya düz bir kek kalıbının tabanına yayın. (Kalıp yağlanmayacak)
  • Krem karamel için süte tüm malzemeleri katın ve mikserle güzelce çırpın. Bu karışımı da kek kalıbına şekerlerin üzerine boşaltın. ( sütü fazla köpürtmemeye çalışın)
  •  Keki hazırlayın. Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın. Vanilya ve limon kabuğu rendesini katıp çırpmaya devam edin. Süt ve sıvıyağı katın. En son birlikte elediğiniz un+kakao+kabartma tozu karışımını da ekleyin ve keki de kalıba boşaltın. İki karışımda sıvı olduğu için birbirine karışacak diye endişelenmeyin pişerken nasıl oluyorsa birbirinden ayrılıp karışmadan düzgünce pişiyorlar.
  • Pastayı benmari usulü yani içi sıcak su dolu bir tepsinin içine oturtarak (ben fırın tepsisine sıcak su ekleyip kek kalıbını içine oturtarak pişirdim) önceden ısıtılmış fırında 175C'de pişirin. Fırına göre pişme süresi değişebilir, bir kürdanla kontrol edin.
  • Pişen pastayı dışarıda soğuttuktan sonra mutlaka bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün kenarlı bir tabağa (şekerler eriyip akabilir) ters çevirin.(Bir bıçakla kenarları ayırın ve gerekirse kalıbın altını çok hafif ateşe tutun veya 10sn. kadar sıcak suya batırın)






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats