23 Kasım 2009 Pazartesi

Mantarlı Sütlü Börek




Birkaç aydır çok sık yaptığım ve kurtarıcım olan bir börek. Vaktim olduğunda yapıp dondurucuya koyuyorum, misafirim geleceği zaman dondurucudan çıkarıp pişiriyorum ve çok lezzetli börekler elde etmiş oluyorum. Ayrıca son dakika misafirleri içinde çayın yanına eşlik ediyorlar… Tarif için teşekkürler Pelinin Pastanesi!





Malzemeler:

  •  3 yufka
  • 70–80 gr tereyağı
İç harcı:
  • Yarım kilo mantar
  •  1 adet kuru soğan
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 yumurtanın akı
  •  Doğranmış maydanoz
  •  tuz
  •  karabiber
Ayrıca:

  •  1,5 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
Hazırlanması:

  • Önce böreğin iç malzemesini hazırlayın. Sıvıyağı tencereye koyup yemeklik doğradığınız soğanları kavurun. Doğranmış mantarları da ilave edin ve kavurun. Tuzu, karabiberi koyup altını kapatın. Soğuyunca maydanozu ve yumurta akını ilave edip karıştırın.
  • Tereyağını eritin. Yufkaların arasına eritilmiş tereyağından sürerek, üç yufkayı üst üste serin (ben bazen 2 yufkayı üst üste seriyorum bu şekilde de oluyor).
  •  En üstteki yufkanın üzerine de tereyağı sürün.
  •  Yufkaları 12 eşit üçgen parçaya kesin. (önce artı şeklinde kesin. Sonra her parçayı eşit üç parçaya kesin).
  • Geniş kenarlarına mantarlı içten koyup sigara böreği sarar gibi rulo yaparak sarın.
  • Sardığınız börekleri bir tepsiye koyup üzerine 1,5 bardak sütü gezdirin. Buzdolabında sütü çekinceye kadar bekletin.
  • Sütü iyice çekince 2 çorba kaşığı unu üzerlerine serpin ve buzluğa kaldırın.
(İlk denemede 2 çorba kaşığı un serptim ama börekler birbirine yapıştığı için pişirirken zorlandım. Ben de yapışmayı önlemek için önce bir tabağa göz kararı un koyup böreklerin her tarafını una bulayıp sonra dondurucuya kaldırıyorum. eğer uzun süre bekleteceksem unladığım böreklerin aralarına streç film seriyorum. Böylece pişireceğim zaman daha kolay çıkarıp tepsiye diziyorum.)

  • En az 6 saat bekletin. 1 gün önceden hazırlarsanız daha güzel olacaktır.
  • Buzluktan çıkarıp üzerlerine yumurta sarısı sürün ve 180º derece ısıtılmış fırında pişirin.





17 Kasım 2009 Salı

Komşu Menüsü









Geçen Perşembe günü apartman komşularımın bir kısmını ağırladım ve onlar için hazırladığım lezzetler…




Menüdekiler;


  • Patates salatası


  • Çilekli Toz pudingli kurabiye


Kızımın bayıldığı, toz pudingle yapıldığı için pudingin rengini alan çok lezzetli kurabiyeler…


  • Sütlü Peynirli Börek






  • Kedidili (sauyer) bisküvili pasta



Son zamanlarda ki kurtarıcım, yapımı oldukça kolay ama çok lezzetli ve alt komşumun 8 aylık ikizlerinin bayılarak yediğini de düşünürsek bebeklerin de bayıldığı sütlü bir tatlı (pasta).





  • Krem Karamelli Kek (Kudretullah)





Uzun süredir denemek istediğim ve yaparken acele etmem gerekince benmari usulü pişirmem gerektiğini atlayıp normal kek gibi pişirince görüntüsü güzel olmayan krem karamelli kek…


10 Kasım 2009 Salı

Öğlen Çay Daveti






Son zamanlarda Verda Suyun misafirleri için sık sık sofralar hazırlıyorum. Çoğu zaman hazırlıklar son anda bittiği ya da minik hanım uyumak istemediği için fotoğraflayamıyorum. Kayıt altına aldıklarım ise bilgisayarın “yemek fotoğrafları” bölümünde sıralarını bekliyorlar.


Son iki aydır günlerimiz minik hanımın (gaz sancılarını ve onun getirdiği huysuzluklarını saymazsak ) annesine verdiği gülücüklerin keyfini çıkarmakla geçiyor. Bir de mutfağımda hiç denemediğim kadar yeni tarif denemekle ve bunları okuyucularımla paylaşmayı ümit etmekle::)))

Yukarıdaki sofra geçen Perşembe öğleden sonra toplantısı olduğu için öğle saatinde birkaç saatliğine de olsa ağırladığımız misafirlerimiz için hazırlandı

Menümüzdekiler;






  • Tavuk salatası


















  • Bal +Tereyağı +Kuşburnu Marmeladı











  • Kedidili Bisküvili Pasta







  • Közlenmiş kırmızıbiber (zeytinyağlı ve cevizli)
  • Çörek otlu ve zeytinyağlı peynirler















  • Patates Topları






İki aylık bir bebekle mutfak macerası yaşamak isteyen annelere küçük bir ipucu:::)));Pasta ve tatlı bir gün önceden hazırlandı, sabah bebeğin uyku saatinde de hızlıca diğer lezzetler.Öğle uykusuna denk gelince de fotoğraflar çekildi.Mantarlı sütlü börek ise önceden hazırlanıp dondurucuda bekletilebilen ve son anda pişirilip sıcak servis edilerek işinizi kolaylaştıran bir lezzet..






Bir diğer not da Emine Hocama; “gözlerimiz sizi de aradı”.Burdur’a sevgiler…

5 Kasım 2009 Perşembe

Pideleri… Dondurması… Yağmuru ile Samsun…







Hafta sonu eşimin sınavı vardı. Sınav yeri, pideleri… dondurması… yeşilliği… denizi ve yağmuru ile benim sevdiğim bir yer olan Samsun olunca minik bir küçük hanım ve ablası ile yolculuğun zorluklarını unutup babamızla birlikte bizde gitmeye karar verdik. Gerçi cumartesi sabahı erken saatlerde yola çıkmamızla başlayan yağmur hiç aralıksız Pazar akşamına kadar devam edince hayallerimizdeki gezimizi gerçekleştiremedik. Gezilecek yerler listesini “başka bir bahara” deyip kaldırdık ve yalnızca kapalı mekânlarla yetinmek zorunda kaldık… Böylece Samsun’un güzelliklerinin yanına yağmurunu da eklemiş olduk::))








Hiç dinmeyen yağmuru…


Sonbahara inat yeşilliği…










Her hali başka bir güzel olan denizi…









Gezimize Samsun’a gidip de Bafra’daki dostlara uğramak olmaz deyip birde arkadaş ziyareti sığdırdık… Sevgili Selin’in bizler için hazırladığı onca lezzetten sadece bir kaçını fotoğraflayabildim…








Minik ablamız yine aynı şeyi yaptı ve bir sürü oyuncak arasından bu kırmızı arabayı tercih ederek bizi şaşırtmaya devam etti… Yağmura rağmen enerjisinden hiçbir şey kaybetmedi! En çok istediği şeyi (çıplak ayakla sahilde yürümek) yapamadı!




Bafra’nın meşhur, incecik ve çok lezzetli pideleri… Haşhaşlı çörekler…






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats