24 Mayıs 2009 Pazar

Çikolata soslu meyve salatası (tatlısı)

Son zamanlarda izlediği bir reklamda ki meyve tatlısı(salatası) çok hoşuna gidince kızımdan "yapar mısın "istekleri aldım. Reklamda meyve dolu bir kâseye çocuklar için üretildiği söylenen bir puding dökülüyor. İtiraf edeyim ki üzerine dökülen çikolatalı puding benim bile hoşuma gitti. Ama mutfakta lezzetler hazırlamayı seven ve çocuğunun yediği şeylerin hazır değil de ev yapımı sağlıklı lezzetlerden oluşmasını isteyen bir anne olunca hafta sonu tatilinde kızımın ve babasının dışarıda olmalarını fırsat bilip onları eve geldiklerinde güzel bir sürprizle karşılamış oldum. Sonuçta ise bu harika lezzetin tadına bakarken kulaklarımızda, kızımın “annem bunları benim için yaptı, çok güzel olmuş” sözleri kaldı:::)))
Malzemeler:
  • 1 adet muz
  • 1 kâse kayısı
  • 1 kâse çilek
  • 2–3 adet yenidünya (malta eriği)
  • 1 adet elma

Çikolata sosu için;

  • 1 su bardağı süt
  • 1 (silme) yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • Bitter çikolata

Süt, nişasta, şeker ve kakaoyu küçük bir tencerede sürekli karıştırarak pişirin. Ocağı kapatıp sıcakken istediğiniz miktarda çikolata ekleyin (ben 20 gr kadar ekledim).Arasıra karıştırarak hem çikolataların erimesini hem de pudingin soğumasını sağlayın. Burada püf noktası pudingi arasıra karıştırarak oda sıcaklığına gelip soğumasını sağlamak. Böylece akışkan ve üzeri sertleşmeyen bir puding ya da sosunuz oluyor.

Not: sos miktarını artırarak harika bir puding hazırlayabilirsiniz.

Hazırlanması:

  • Meyveleri küçük küpler halinde doğrayın ve bir kâsede karıştırıp servis bardaklarına (kâselerine) alın.
  • Üzerine hazırlayıp oda sıcaklığına getirdiğiniz sosu dökün. Ben kızım hasta olduğu için dolaba koymadım ama bu haliyle bile çok lezzetli ve pratik bir tatlı oldu.

22 Mayıs 2009 Cuma

Hacılar hanı Çamlığı...Derbent Göleti

  • Hacılar hanı Çamlığı
Minik misafirimiz henüz gelmeden annesinin hareketlerini kısıtlayıp, yolculuk yapmasına izin vermeyince bu yıl çekirdek ailemizle yaptığımız gezilere ara vermek zorunda kaldık. Bu nedenle de şimdilik babamızın arkadaşlarıyla yaptığı gezilerde fotoğraf karelerine yansıyan güzellikleri paylaşmak istedik sizlerle… Eşimin 19 Mayıs tatili nedeniyle okuldan arkadaşlarıyla yaptığı gezinin fotoğrafları…
Hacılar Hanı Çamlığı, Çorum-Samsun yolu üzerinde il merkezine 30 km uzaklıkta, çam ve meşe ağaçlarıyla kaplı bir dinlenme yeridir ve çokça soğuksu kaynakları mevcuttur.
Derbent göletinin harika bir göl manzarasına sahip olmasına rağmen en büyük eksikliği hiçbir düzenleme yapılmaması…

19 Mayıs 2009 Salı

Fellah Köftesi






Daha önce birkaç defa yaptığım bu köfteleri annem geldiğinde çok sevdiğini söyleyince o çocuklarla ilgilenirken tekrar yaptım. Sanırım tek sorun yuvarlama kısmı oluyor bunu da yardım alarak halledebilirsiniz:::)))))


Malzemeler:
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı salca
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz

Sosu İçin:
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3–4 adet rendelenmiş domates
  • 3 diş dövülmüş sarımsak
  • 1/2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Kırmızıbiber
  • Karabiber
  • Maydanoz
  • Nane
  • Tuz
Sos için yarım yemek kaşığı sıvıyağda, 1 tatlı kaşığı domates salçasını kavurun ve rendelenmiş domatesleri ve dövülmüş sarımsakları ilave edin. Pişmeye başlayınca nar eksisini ekleyin ve birkaç dakika daha pişirip, ocaktan alın. İstediğinize göre tuz, karabiber, kırmızıbiber ve nane ekleyip, sosu karıştırın.










Hazırlanması:
  • 2 bardak bulguru derin bir kaba alın, üzerine 2 bardak kaynar suyu dökün ve bir kapak kapatıp, 15 dakika kabarması için bekleyin.
  • Bulgur kabardıktan sonra, 1 yemek kaşığı salca ve 1 cay kaşığı kimyonu ilave edip, en az 15 dakika, çiğ köfte yoğurur gibi yoğurun.
  • Yoğurma işlemi bittikten sonra 1 su bardağı unu içine dokun ve azar azar ılık su ilave ederek, kulak memesi kıvamından biraz daha katı bir hamur elde edin.
  • Fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp, avucunuzda yuvarlayın ve işaret parmağınızla, hafifçe üzerine bastırın.
  • Geniş bir tencereye su koyun, içine biraz tuz ve 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyin ve suyu kaynatın.
  • Su kaynadıktan sonra, hazırladığınız köftelerin hepsini yavaşça, kaynayan suya dokun ve suyun tekrar kaynamasını bekleyin.
  • Su kaynadıktan sonra, ocağı orta ısıya getirin ve 15–20 dakika pişirin.
  • Köfteler pişerken sosunu hazırlayın.
  • Köfteler piştikten sonra, suyunu süzün ve sosu köftelerin üzerine döküp, dikkatlice harmanlayın.
  • Sosla harmanlanan köfteleri, servis tabağına alın, biraz ılıdıktan sonra, nane, kırmızıbiber ve kıyılmış maydanoz ile süsleyip, servis yapın.
Tarif için teşekkürler Nino (Nino mutfakta)



15 Mayıs 2009 Cuma

Gökkuşağı…

Hafta başında, akşamüzeri aniden başlayan yağmurdan sonra çıkan gökkuşağının eşimin fotoğraf karesine yansıması…

13 Mayıs 2009 Çarşamba

Anasınıfında Anneler Günü Programı…

Dokuz ay karnında 2 yıl kucağında Ömür boyu kalbinde Taşıyan Anneme

Diyerek başlayan programda pazartesi günü anneler ve çocukları olarak harika birkaç saat geçirmemizi sağlayan öğretmenimiz Emine Hanım’a ve bizleri gülümseten çocuklarımıza teşekkürlerimi ve sevgilerimi gönderiyorum…

Öğretmenimizin boyayıp, süsleyip her annenin kutusuna kendi çocuğunun fotoğrafını yerleştirme fikri ile anneleri mutlu eden hediyelerimiz…

Annelerin bulunduğu her programın vazgeçilmezi yiyecekler…

Program için benim hazırladığım lezzetler…

Program sonunda bitmek bilmeyen enerjileri ile oynamaya doyamayıp beni şaşırtan çocuklar...
Her yaptığı ile annesini mutlu etmeyi başaran minik prensesim...

5 Mayıs 2009 Salı

Pudingli - Çilekli kolay pasta

Neredeyse bir yıl kadar yetecek fotoğraf ve tarif arşivim olmasına rağmen (ağrılarımın da etkisiyle) ne yazma gücü nede isteği bulamayınca,” kısa bir mola “ demek için de elim klavyeye bir türlü gitmeyince uzun bir ara daha vermiş oldum. Bu arada uzaklardan gelen annemi ve kardeşimin minik kızı Elanur’u misafir ettik, kızımın ilk 23 Nisan programının heyecanını yaşayıp, gözlerimiz dolarak izledik. Aslında bu yazıda kızımın anasınıfının gösteri fotoğraflarını paylaşmak istemiştim ama bir önceki yazıda söz verdiğim üzere kızımın bayıldığı ve birkaç defa yapmamı istediği pudingli-çilekli kolay pastanın tarifi gelsin…

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı kaymak(veya yoğurt)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı un
Üzeri için 1 paket krem şanti
  • Yumurtaları şekerle birlikte iyice çırpın.
  • Yoğurt ve kaymağı ekleyip tekrar çırpın. Kabartma tozu, vanilya ve unu birlikte sıvı karışımın içerisine eleyin ve bir kaşık yardımıyla karıştırın.
  • Tabanına yağlı kâğıt serdiğiniz kelepçeli kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış 170–180 derece fırında pişirin.
  • Soğuttuğunuz pandispanyayı bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesin.(böylece tek pandispanya ile hem iki adet pasta elde etme şansınız olacak hem de pastanız bol kremalı olacağı için aile bireyleri tarafından iltifat alacak:::))))

Krema malzemeleri:
  • 6 su bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 40 gr çikolata
Çikolata hariç bütün malzemeleri bir tencereye alın ve sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirin. Pişen kremanızı ocaktan alıp sıcak iken çikolatayı ekleyip karıştırarak erimesini sağlayın. (koyu kıvamlı bir krema olması gerekiyor)







Hazırlanması:



  • Pandispanyayı pişirdiğiniz kelepçeli kek kalıbının kelepçesini pastayı servis edeceğiniz tabağa yerleştirin.

  • En alta ikiye kestiğiniz kekin bir parçasını yerleştirin (bu aşamada isterseniz keki sütle ya da meyve suyu ile ıslatabilirsiniz).
  • Üzerine elde ettiğiniz koyu kıvamlı kremanın yarısını ılıkken dökün ve kaşık yardımıyla yayın.
  • Kelepçesini çıkarmadan dolaba koyup soğumasını bekleyin.
  • Soğuduktan sonra 1 su bardağı sütle birlikte hazırladığınız kremşantiyi kakaolu pudingin üzerine yayıp tekrar dolaba koyun.
  • En az 3–4 saat bekledikten sonra üzerini çilek dilimleri ile süsleyip servise yakın kelepçesinden çıkararak servis edin.






  • Not:
    1. Krema ölçüleri iki adet pasta için verilmiştir. Daha yüksek bir pasta isterseniz bir pasta için hepsini de kullanabilirsiniz. Tek pasta yapacaksanız ölçüleri yarıya indirebilirsiniz.
    2. Pandispanyayı ikiye kestikten sonra isterseniz iki adet pasta hazırlayabilir, isterseniz tek katını streç filme sarıp dondurucuda bekletebilirsiniz.
    3. Pastayı bir gün önceden hazırlamak isterseniz pudingini döktükten sonra soğuyunca üzerini kapatıp buzdolabında bekletip ertesi gün 3–4 saat öncesinde kremşantiyi hazırlayıp süslemelerini yapıp servis edebilirsiniz.
    4. Üzerine rondoda püre haline getirdiğiniz çilekleri sos olarak dökebilirsiniz.

    LinkWithin

    Blog Widget by LinkWithin

    View My Stats