25 Ocak 2009 Pazar

YE# 41:Çikolatalı ve portakallı kek

Bugün kendimi iyi hissediyorken, etkinlik için hazırladığım ve kızımın sıcakken kocaman bir dilim yediği, günlerdir yazılmayı bekleyen çikolatalı portakallı kek tarifimi yazayım…
Malzemeler:
  • 1,5 çay bardağı erimiş tereyağı
  • 40 gr çikolata
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı portakal suyu
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı un

Hazırlanması:

  • Yumurta ve şekeri derin bir kabın içerisinde mikserle şekerler eriyene kadar çırpın.
  • Isıya dayanıklı başka bir kapta tereyağını eritip, sıcakken çikolataları ekleyin ve çikolata eriyene kadar karıştırın (orta boy bir kâse de tereyağım vardı ve ölçü verebilmek için önce eritip sonra çay bardağı ile ölçtüm).
  • Erimiş çikolata ve tereyağı karışımını şekerlerin içine ilave edip karıştırın.
  • Yoğurt ve portakal suyunu da ilave edip tekrar karıştırın.(bu aşamada portakal kabuğu rendesi kullanacaktım ama unutmuşum, portakal kokusu çok fazla hissedilsin isterseniz siz ekleyin)
  • Kakao, kabartma tozu ve unu birlikte sıvı karışımın içine ekleyin ve karıştın.(biraz koyu kıvamlı bir kek oluyor)
  • Kek harcını yuvarlak kelepçeli kek kalıbınıza ya da istediğiniz herhangi bir kalıba kaşık yardımıyla yayıp 170–180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin. Batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir ( ben 30–35 dakika pişirdim ama siz kontrollü pişirin).
  • ekleme:30 ocak cuma

17 Ocak 2009 Cumartesi

Turşu kavurması ve Semizotu salatası

Karadenizli olup da turşu kavurmasını bilmeyen yoktur sanırım. Bu harika lezzetle yıllar önce Giresunlu bir komşumuz sayesinde tanışmıştım. Ama itiraf edeyim ki Elmas’ın hazırladığı ve bu yazıda bahsettiğim sofrasında ki turşu kavurması çok daha lezzetliydi:::)))) Benim gibi normal fasulye turşusundan yapıldığını düşünenler varsa:::))) öncelikle Elmas’ın anlatımıyla turşunun kurulmasını sonrada kavrulmasını anlatayım…
  • Turşunun yapımı(kurulması)

  • Fasulyeler suda çok az haşlanır ve suyu süzülerek soğutulur (fasulyelerin biraz taneli olması gerekiyormuş).
  • 5 kiloluk bir kavanozun içine, fasulyelerin aralarına göz kararı tuz serperek çok az haşlanan fasulyeler dizilir ve 2–3 diş sarımsak eklenir.
  • En son fasulyeleri dizme işlemi bitince fasulyelerin üzerine kavanozun içine sığabilecek bir ağırlık konulur (temiz bir taş olabilir).
  • Fasulyeler bu şekilde sularını bırakana kadar bekletilir.
  • Kavanozun geri kalan kısmı da su ile doldurulur ve kavanozun ağzı kapatılır (kavanozun kapağını kapattığımız sırada fasulyelerin üzerine koyduğumuz ağırlığı almıyoruz).

Turşu kavurması:

  • Turşu kavurması yapmak istediğimiz de fasulyelerden istediğimiz miktarda alıp tuzunun çıkması için suda bekletiyoruz.
  • Soğanları piyazlık doğruyoruz ve sarımsakla birlikte sıvıyağda kavuruyoruz.
  • İsterseniz salça da ekleyebilirsiniz. Fotoğraftakine çok az biber salçası eklenmişti ve lezzetli olmuştu.
  • Tuzunun çıkması için beklettiğimiz fasulyeleri doğrayıp soğanların üzerine ilave edip kavuruyoruz. Kavurduğumuz fasulyeleri servis tabağına alıp soğuk ya da ılık servis ediyoruz.

  • Semizotu salatası

Elmas’ın iftar sofrasında bizler için hazırladığı lezzetlerden bir tanesi de çok lezzetli semizotu salatasıydı. Malzemeler:

  • Semizotu
  • Tuz
  • Yoğurt
  • Sarımsak

Hazırlanması:

Semizotları temizlenip yıkanır ve ince olarak doğranır.
  • Sarımsak, yoğurt ve tuz derin bir kâsenin içinde iyice çırpılır.
  • Yoğurtlu karışımın içine ince doğranmış semizotları ilave edilip karıştırılır ve servis tabağına alınır.
  • 15 Ocak 2009 Perşembe

    Patates köftesi

    Hafta sonundan beri yüksek ateşle halsiz bir şekilde yatarken bile okula gideceğim diye tutturan kızımın ateşi bugün normale dönüp okuluna gidebilmişken ben de yayınlanmayı bekleyen onca tarif arasından en pratik olanını seçip, hala siteyi takip edenler varsa onlar için göndereyim:))))
    Yakın bir arkadaşımın mail’inde “Nerelerdesin? Hiç sesin çıkmıyor, artık siteyi de sık güncellemiyorsun…” diye devam eden sitemlerini iletip son zamanlarda ki duygularıma tercüman olmasıydı hala takip edenler varsa diye cümle kurmamın nedeni:)))))
    Malzemeler:

    • Yarım kilo patates (haşlanmış)
    • 1 yumurta
    • Beyaz peynir (bir küçük kâse kadar)
    • Maydanoz (ince doğranmış)
    • Un (göz kararı)
    • Toz kırmızıbiber
    • Tuz

    Dışı için ; galeta unu

    not:Tarif ve fotoğrafta ki patates köfteleri için sevgili Elmas'a teşekkürler..

    Hazırlanması:

    • Haşlanmış patatesler rendelenir.
    • İçine 1 yumurta, peynir (kahvaltıdan artan peynirleri değerlendirebilirsiniz),maydanoz, kırmızıbiber ve un ekleyerek(unu göz kararı hamurun kıvamına göre ayarlayarak ekliyoruz) yoğurun.
    • Çok katı olmayan, ele yapışan ama yuvalarken şekil verebileceğiniz bir hamur olacak.
    • Elinizle yuvarladığınız köfteleri galeta ununa batırıp, sıvıyağda kızartın.
    Benim için çok önemli olan ve Mayıs ayına kadar devam edecek kursum… hastalıklar… yoğunluklar… Gazzeli çocukların içler acısı halleri… yeni umutlar… hayat…........ derken verilen aralar… son zamanlarda ki hallerimi en iyi anlatan cümleler…

    12 Ocak 2009 Pazartesi

    Bir yardım görevlisinin gözüyle Gazze…

    Merkezi Britanya'da bulunan Evrensel İslami Yardım (IRW) adlı kuruluşta çalışan Hatem Shurrab Gazze'de yaşadıklarının güncesini tuttu.
    • 27 Aralık

    …Saldırılar bir hafta daha devam ederse, doktorlar, yaralıları eski yöntemlerle tedavi etmek zorunda kalacak: Yani anestezi kullanmadan. Acilen takviye getirtmeliyiz.

    • 28 Aralık

    …Bombardımanlar yüzünden insanlar evlerinde kalmayı tercih ediyor. Yardım görevlileri de buna dâhil. Kimsenin sonraki bombanın ne zaman düşeceğini bilmemesi işimizi çok tehlikeli kılıyor.

    • 29 Aralık

    …En küçükleri Tala, bir patlama duyduğu anda annesine koşuyor. Birçok ebeveyn bunun gök gürültüsü olduğunu söylüyor ama Gazzeli çocuklar sıradan çocuklar değil. Bombayı sesinden tanıyorlar. Güvenlik gittikçe kötüleşiyor…

    • 31 Aralık

    İnsanlar dünyanın her yanında yeni yılı kutlamak üzereler. Bu, genellikle insanların gelen yıla dair bir sürü umut besledikleri bir dönemdir. Oysa şu anda Gazze halkının tek umudu, bir sonraki gün hayatta kalabilmek...

    • 2 Ocak

    Dünyayla iletişimi olmayan ve ölüm, yıkım ve perişanlığın hüküm sürdüğü bir yerde yaşadığınızda bir hafta çok uzun bir süre gibi geliyor…

    • 9 Ocak

    13 gün geçti ama bomba ve füzelerin seslerine alıştığımı söyleyemem. Bugün bombardımanlar çok yoğun olduğu için yardım dağıtamadık… Sözlükte, burada olanlara tam olarak karşılık gelecek kelimelerin bulunduğunu sanmıyorum…

    Yazının devamı için tıklayın

    4 Ocak 2009 Pazar

    Peynirli, çörekotlu kırmızıbiber salatası & peynirli domatesler

    Sofrada peynir, çörekotu ve zeytinyağı üçlüsünün buluşması benim için bir şölen anlamı taşıyor çoğu zaman, özellikle bu sene çekirdek ailemizin ramazan sofralarının vazgeçilmeziydi. Yanına eklemeler yapılıp tadına tat katılmış halleriyle… Yukarıda ki fotoğraf harika lezzetiyle herkesin beğendiği kırmızı közlenmiş biberlerle karıştırılıp salata haline getirilmiş görüntüsü…
    • Yapımı da oldukça kolay bu salata için közlenip doğranmış biberleri bir kâseye alıp peynir, zeytinyağı ilavesiyle karıştırıp servis tabağına alıyorsunuz ve üzerine çörekotu serpiyorsunuz…

    Çekirdek ailemiz için hazırladığım hemen hemen her iftar sofrasında yer alan diğer bir lezzette ise domatesleri yuvarlak dilimleyip servis tabağına dizin, üzerlerine yuvarlak doğranmış salatalıkları ve en son peynirleri de dizip çörekotu ve tuz serpip zeytinyağı gezdirin. İsterseniz aralara zeytin de ekleyebilirsiniz…

    not:Daha şık sunumlar hazırlamak isterseniz boncukla süslenmiş kürdanlar batırabilirsiniz.

    2 Ocak 2009 Cuma

    Şalgamlı Patates Salatası

    Yayınlanmayı bekleyen birçok tarif birikmişken sondan başlayıp sevgili Elmas’ın bizler için hazırladığı bu harika sofrada ki en beğenilen lezzet olan salatadan başlayayım. Mutlaka denemenizi tavsiye edeceğim harika bir lezzet… Tarif ve bu harika lezzetler için teşekkürler Elmas! Malzemeler:
    • 1 kilo haşlanmış patates
    • Yarım kilo yoğurt
    • 2–3 yemek kaşığı mayonez
    • 1–2 diş sarımsak
    • Yarım kilo haşlanmış şalgam
    • 5–6 dal taze yeşil soğan
    • Tuz

    Hazırlanması:

    • Haşlanmış patatesler rendelenip derin bir kabın içine alınır ve tuz, mayonez, susuz yoğurt (süzme yoğurt da kullanılabilir),sarımsak ilave edilir ve karıştırılır.
    • Karışımın 3/1 bölümü ayrılıp başka bir kaba alınır ve içine yarım kilo haşlanıp rendelenmiş şalgam ilave edilir (bu aşamada şalgamın suyu biraz süzülerek ilave edilir).
    • Kalan diğer 3/2’lik patatesli karışıma da (miktar olarak fazla olan karışıma) ince doğranmış taze soğanlar ilave edilir.
    • Yuvarlak bir kâsenin içine streç film ya da buzdolabı poşeti serilir.
    • Önce şalgamlı patatesli (pembe renk almış) harc yayılır ve üzeri kaşıkla düzeltilir.
    • Sonra taze soğan eklenmiş patatesli harc yayılıp birkaç saat buzdolabında bekletilir.
    • Bekletilen harc dolaptan çıkartılıp servis tabağına ters çevrilir ve üzerinde ki poşet kaldırılır.
    • İsteğe göre taze soğanla süsleyerek servis edilir.

    LinkWithin

    Blog Widget by LinkWithin

    View My Stats