31 Ağustos 2008 Pazar

Fırında sebzeli kabak

Kabak sevmeyenlerin bile çok beğeneceği bir lezzet ortaya çıkıyor bu tarifle. Sıcak yaz sofraları için ideal hafif bir yemek... Malzemeler:
  • 3 adet orta boy kabak
İç harcı;
  • 1 adet orta boy patates (küp küp doğranmış)
  • 2 adet havuç(küp küp doğranmış)
  • 1 kâse bezelye
  • Tuz
Üzeri için; kaymak veya kaşar peyniri
Hazırlanması:
  • Küp doğradığınız patates, havuç ve bezelyeleri tuz ilave edilmiş suda haşlayın.
  • Haşlanan sebzeleri bir kevgir yardımıyla başka bir kabın içine alın (suyunu süzdürerek).
  • Sebzeleri aldıktan sonra, temizlenip ortadan ikiye bölünmüş kabakları aynı tencerede haşlayın.
  • Haşlanan kabakları fırın tepsisine dizin ve ortalarını iç malzemesiyle doldurun.
  • Üzerine bir kaşık yardımıyla kaymakları dökün (ben bu aşamada sütü pişirirken üzerinden aldığım ve dondurucuda sakladığım kaymakları kullandım).

Not:Kaymak yerine beşamel sos hazırlayıp dökebilirsiniz ya da rende kaşar peyniri serpebilirsiniz.
  • 2000 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

28 Ağustos 2008 Perşembe

Patatesli Kek (Börek)


Çay davetleri için hazırlayabileceğiniz tuzlu, kolay ve bir o kadar da lezzetli bir börek ya da kek. İçine patates yerine sevdiğiniz farklı malzemeler de ekleyebilirsiniz. Tarif Oktay Ustanın programından…
Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 soğan
  • 2 patates
  • Tuz (1,5 tatlı kaşığı)
  • Aldığı kadar un (3 su bardağı)

Hazırlanması:
  • Yumurta, yoğurt, süt ve sıvıyağı derin bir kabın içerisinde çırpın.
  • Patatesleri ve soğanı kabuklarını soyup küp küp doğrayın (küçük doğrayın ki pişsin) ve sıvı karışıma karıştırın.
  • Tuz ,kabartma tozu ve aldığı kadar unu ekleyip kaşık yardımıyla karıştırın.
  • Yağlanmış fırın tepsisine yayın ve üzerine çörek otu ya da susam serpin (ben yarısına çörek otu diğer yarısına susam serptim).
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin ve soğuyan keki dilimleyerek servis yapın.

26 Ağustos 2008 Salı

Mozaik Pasta (Kiremit Pasta)

Yayınlanması gereken çok fazla tarif birikti, en iyisi kızımın doğum gününde yağtığım ve onun çok sevdiği bu pastadan başlamak...Çok kısa sürede hazırlanabilen lezzetli, bisküvili bir pasta. malzemeler:
  • 2 paket sade pötibör bisküvi
Muhallebi için; (ben muhallebi için bir paket hazır kakaolu pudingi üzerindeki ölçülere göre hazırlayıp kullandım.
  • 1 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 kg süt
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 yumurtanın sarısı
Üzerini süslemek için; yarım su bardağı hindistan cevizi (ben çekilmiş fındıkla süsledim)
hazırlanması:
  • Tencereye un, şeker ve kakaoyu koyup karıştırın. (sütü karıştırmadan eklerseniz un topaklaşır.)
  • Sütü, yumurta sarısını ve margarini ilave edip devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
  • 1 bisküviyi sosa batırıp dikdörtgen bir borcama (ben kenarları oval, bisküvilerden biraz daha geniş bir dikdörtgen borcam kullandım) diklemesine yerleştirin. Önüne sosa batırmadığınız bir bisküvi koyun. Sosa batırılmamış bisküvinin önüne tekrar sosa batırılmış bisküvi ekleyin. Hepsini bu sıra ile yerleştirin. Kalan sosu pastanızın etrafına sürün. Pasta soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi (isteğe göre fındık) serpin ve verev keserek servis yapın.
not:Tarif için teşekkürler Hatice (Portakal Ağacı - Mozaik pasta)!

22 Ağustos 2008 Cuma

Tatilde birikenler...

Kös dağlarının arasında çam ağaçlarıyla çevrili küçük bir köyde annem, anneannem, dedem,eşim, kızım ve yeğenimle birlikte 20 günlük tatilimin içerisinde harika iki gün geçirdim…
Böyle bir girişi olan bahçede asma yapraklarının,kiraz ve elma ağaçlarının gölgesinde...
gözlemeler eşliğinde güzel bir kahvaltı yaptık…
Annemin ve anneannemin ellerinden harika gözlemeler yedik…

Özellikle yaz aylarındaki sıcaklara inat buz gibi akan soğuk su içtik…

Kızım birçok yaşıtından şanslı olarak dalından domates, salatalık… topladı… meyve ve sebzelerin yetiştiği yerleri resimlerinden değil de görerek tanıma fırsatı buldu…

Dedemden bitkilerde aşılama yönteminin inceliklerini dinledik...dedemin aşılama yöntemiyle kendi yetiştirdiği ceviz ağacı ve köyün etrafını kaplayan çam ağaçları…

Dedemin bahçesinden kendi yetiştirdiği cennet hurması (Trabzon hurması)…Bayram sonrasına yetişirse olgunlaşmış hallerini de çekebilmeyi ümit ediyorum…

sol baştan;bölgede gelincik diye bilinen ve özellikle deri kaşıntıları için küçük, yuvarlak,kırmızı renkteki meyvesi yutulan bir bitki...Günebakanlar… Kokusuna hayran kaldığım, etrafına ferahlatıcı kokusunu yayan tazecik naneler… Yeni olgunlaşmaya başlamış dalında kuşburnular…

Dalından kızılcık topladık… yemyeşil dallarının arasından endam eden olgunlaşmaya başlamış kıpkırmızı hallerinin fotoğrafını çektiğim ama boyutunu küçülteyim derken görüntü netliğini kaybettiğim kızılcıklar…

Bir de bu güzelliklerin sevgi, saygı ve aile bağları… gibi kavramlarla daha da güzelleştiğini bir kez daha hissettim…

2 Ağustos 2008 Cumartesi

Ab-ı Hayat 1 yaşında!


2 Ağustos 2007 de “yaşama dair her şey, yaşama kızımın gözünden bakış… “ diyerek uzun soluklu olmasını istediğim bu yola “ilk merhaba” ile başlamış ve ilk karşılığı da sevgili Tijen’den (Mutfakta Zen) almıştım. O tarihten bu yana yaklaşık 120 tarifle birlikte güzellikleri, hüzünleri paylaşmışım sizlerle…
Ab-ı hayat’ın da bir öyküsü var elbet diğer blogların olduğu gibi::))).Evlenmeden birkaç ay önce kendime bir tarif defteri edinip, kendimce önemli yemek tariflerini annemden alıp not etmiştim. Kızının da ilerde böyle bir isteği olursa diye annesinin anılarıyla birlikte ona şimdiden hazır etme isteğiyle oluştu Ab-ı hayat... Birinci yılın ilk tarifi de annemden bir tarif olsun istedim. Bu nefis baklavayı son ziyaretimde annemle birlikte yapmıştık (aslında sadece ara malzemelerini serpme ve baklavayı kesme işlemi bana aitti:)))). Tarif bugün çıkacağımız yaklaşık 20 günlük bir tatil sonrasında gelsin…
“Yaşama sevincin eksilmesin “demişti sevgili Tijen. Yüreğinizden güzellikler bir de yaşama sevinciniz eksilmesin…
Sevgi ve muhabbetle….

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats