30 Mart 2008 Pazar

Peynirli zarf böreği

Birkaç yıl önce tadına bakma fırsatı bulduğum ve çok beğendiğim zarf böreğinin tarifini almak istediğim Ayşe ablam son İstanbul ziyaretimde hem tarifini verdi hem de bu güzelim böreği yaptı, bana da resimlemek kaldı:)))) Malzemeler:
  • 4 adet yufka
  • 2 yumurta (1 yumurtanın sarısı üzerine sürülecek)
  • 1 su bardağı süt
  • 2–3 çorba kaşığı sıvıyağ
İç harcı için; peynir, maydanoz




Hazırlanması:
  • Yufkayı tezgâhın üzerine serip( 1 yumurta +1 yumurta beyazı, süt ve sıvıyağı çırparak hazırladığımız) sıvı karışımdan fırça yardımıyla yufkanın üzerine gezdirin.2. yufkayı da birinci yufkanın üzerine serin ve sıvı karşımdan gezdirin. Yufkaların karşılıklı iki ucunu resimdeki gibi ortada birleştirin, kalan diğer iki ucu da ortada birleştirin. Ortada birleştirerek kare elde ettiğiniz yufkaya çok az sıvı karışımdan gezdirip peynirli iç harcdan serpin. İki ucu üçgen oluşacak şekilde ortada birleştirin, kalan diğer iki ucada aynı işlemi uygulayın. Bir bıçak yardımıyla resimdeki gibi üçgen oluşturacak şekilde kesin (bu şekilde bir yufkadan 8 adet börek elde ediyoruz).
  • Kalan yumurta sarısını üzerine sürüp susam ya da çörek otu serpip 200 derece fırında pişirin.
  • Aynı işlemi kalan iki yufkaya da uygulayın. Kişi sayısına göre yufka miktarını fazlalaştırabilirsiniz.
  • Ispanaklı ve peynirli küçük zarf börekler






Bunlar da benim, komşularım için servis kolaylığını düşünerek yaptığım küçük zarf börekleri.Ispanaklı ve peynirli iç malzeme ile denediğim bu börekler çok lezzetli olmalarına rağmen,bir sonra ki denemeler de görünüm açısından daha güzel olan büyük hallerini yapmaya karar verdim.

28 Mart 2008 Cuma

İskender Kebabı (Ev yapımı)

 


Dışarı da beğenerek yediğimiz lezzetlerden biri olan bu yemeği eşime verdiğim sözü yerine getirerek evde denedim ve ailede herkesin sevdiği bir lezzet ortaya çıkmış oldu.


Malzemeler:



  • Yarım kilo et (dondurucuda bekletilip çok ince doğranmış)
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 -2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Pide
  • Yoğurt
Sos için;



  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı et suyu
Hazırlanması:
  • Dondurucuda beklettiğimiz etleri çok ince olarak doğruyoruz (dondurucuda bekletilen etler çok ince doğranılabiliyor).1–2 yemek kaşığı tereyağı ile pişiriyoruz. Pişen etlerimize 1 su bardağı sıcak su ekleyip birkaç dakika kaynatıyoruz ve suyunu bir kaba süzüyoruz (pidelerin üzerine kullanacağız).
  • Sos için; tereyağını eritip salçayı çok az kavuruyoruz ve ayırdığımız 1 su bardağı et suyunu ilave edip karıştırıyoruz (suyu ilave ederken yağ sıçrayabilir dikkat edin).
  • Pideleri küçük verev parçalar halinde doğrayıp (üzerine bir - iki kaşık tereyağı gezdirebilirsiniz, ben kullanmadım )kızarması için birkaç dakika fırında bekletiyoruz ve servis tabağına alıyoruz.
  • Servis tabağına alınan pidelerin üzerine salçalı sos gezdirip kavrulmuş etleri diziyoruz ve etlerin üzerine de salçalı sos gezdiriyoruz. İsteğe göre yoğurdu kaşık yardımıyla çırpıp üzerine gezdirebilirsiniz veya yanında servis yapabilirsiniz.




Güncelleme 11 Ağustos 2011



İskender kebabını evde yapmaya başladığımdan beri yukarıda verdiğim tarifle hazırlıyordum. Bu yıl tarifte çok az da olsa değişiklik yaptım ve sizlere de fikir olması açısından yazmak istedim. Açıkçası son denediğim halini ben daha çok sevdim. Sizler isteğinize göre iki şekilde de deneyebilirsiniz.



Malzemeler:

  • Yarım kilo et (az yağlı)
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber
Sos için;

  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2–3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1–2 su bardağı su

Sos için bir tavaya yağı ve salçayı alıp çok az kavurun ve sunu ilave edin. Bir iki dakika kaynatıp ocaktan alın. Bu aşamada su eklerken salça sıçrayabiliyor dikkatli olun. Sos miktarının yoğunluğu için isteğinize göre salça ve su miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Ayrıca;

  • Pide ya da lavaş
  • Yoğurt

Hazırlanması:

  • Etinizi bütün bir parça halinde alıp birkaç saat dondurucuda bekletin.( ya da öncesinde dondurucuya koyun ve kullanmadan 10–15 dakika önce çıkarıp hafif çözülmesini bekleyin.Tamamen çözülürse ince kesmekte zorlanırsınız)
  • Keskin bir bıçak yardımıyla çok ince parçalar halinde kesin.
  • Etleri keserken diğer tarafta teflon bir tavada sıvıyağı ve tereyağını kızdırın ve kestiğiniz etleri bekletmeden tavaya alıp ara sıra karıştırarak yüksek ateşte pişirin.(bu aşamada yağ sıçramasın diye tavanın ağzını kapatmanızda fayda var)
  • Etleriniz piştikten sonra baharat ve tuzunu ilave edin.
  • Diğer tarafta etler pişerken sosunuzu hazırlayın.
  • Servis tabağınızın en altına küpler halinde doğradığınız pide ya da lavaşları dizin ve üzerine salçalı sos gezdirin.
  • Pidelerin üzerine de etlerinizi yerleştirin ve tekrar salçalı sos gezdirip yoğurt ve pilav eşliğinde sıcak servis yapın.

Notlar:

  • Güncellenmiş tariften de anlaşılacağı gibi pideleri fırında kızartmıyorum, bazen çok kuruyabiliyor. Salçalı sos içinde normal su kullanıyorum ve bence fark olmuyor.
  • Salçalı sosun miktarını daha fazla hazırlıyor ve bol sos döküyorum bence sosu biraz fazla olduğunda daha lezzetli oluyor.
  • Tereyağı kullanmanızı tavsiye ederim lezzetini çok fazla etkiliyor ve mutlaka sıcak servis edilmeli.
  • Yanında mutlaka yoğurt, pilav ve közlenmiş biber-domates olmalı ayrıca sunum açısından da çok şık duruyor.
  • Bir de kullanılan yağ miktarları sizin isteğinize kalmış, tariften az ya da çok kullanabilirsiniz.



  • Yukarıda ki fotoğrafta ki tabak aceleyle hazırlanıp fotoğraflandı,en kısa zamanda daha güzel bir fotoğrafla yer değiştirecektir::)))
  • İftar davetimin olduğu gün Ramazan nedeniyle pidecilerde lavaş bulamadığımız için BİM deki paket halindeki lavaşlardan kullandım ve açıkçası pek memnun kalmadım. Siz pidecilere kendiniz yaptırın.ama artan lavaşlarla börek yaptım ki nefis oldu::)))


 






Kolay İskender kebabı



Bu da bayat ekmeklerin evde fazlalaştığı bir gün denemeye karar verdiğim ve çok lezzetli olan Kolay iskender kebabı yapımı.
Bayat ekmekleri küçük kareler halinde doğrayıp fırında üzerine tereyağı gezdirerek çok az kızartıyoruz. Servis tabağına aldığımız ekmeklerin üzerine et suyu karıştırılmış salçalı sostan gezdirip kavrulmuş etleri de diziyoruz. Etlerin üzerine tekrar salçalı sos döküyoruz.
  • Not: İçindeki tereyağı nedeniyle sıcak servis yapılması önerilir.












24 Mart 2008 Pazartesi

Bahar gelmiş...

Son on günü önce kızımın bir kaç gün boyunca düşmeyen ateşi ve eklenen öksürüğü sonrasında ise kendi rahatsızlığımla geçirdim.Kızımın ve benim rahatsızlıklarımız hafifleyince hafta sonu önce görümcemi sonra da kayınvalidemleri ziyaret ettik.
  • Haşhaşlı çörekler

Görümcemin sabah kahvaltısı için yaptığı ve çok beğendiğim haşhaşlı çörekler.Un,su,maya ile yapılan hamurdan küçük parçalar koparıp açıyoruz ve sıvıyağla karıştırılmış haşhaşlı karışımdan sürüyoruz.Rulo sarıp fırın tepsisine yerleştiriyoruz.Piştikten sonra üzerine çok az tereyağı sürüp temiz bir bez kapatıp yumuşamasını sağlıyoruz.

Görümcemin kayınvalidesinin bahçesinden badem ağacı ve çocukluğumda yaşadığım toplama zevkini,heyecanını kızımın da yaşamasını istediğim (çok net çıkmasa da eklemek istediğim) çiğdem çiçeği.

Bir zamanlar önünde sıra beklenilen şimdilerde ise kimsenin rağbet göstermediği,fırından yeni çıkmış sıcacıkken arasına tereyağı sürüp yediğimiz ekmeklerin yapıldığı çocukluğumun hatıraları arasında yerini almış "taş fırın".

  • Ve güneşli günlerin habercisi,köyün daimi misafirleri leylekler....

Yolumuzun üzerindeki Osmancık'ın girişinde bulunan uçağın yer aldığı bir kare ve Osmancık kalesinden çok net olmayan bir görüntü...

Seyahet etmeyi seven ve yolu Çorum'a düşenlerin bildiği,bence bir kez geçenin bir daha unutamadığı ismini kırk tane olduğu söylenen küçük tepeciklerden alan "kırkdilim yolu".

  • Hafta sonundan karemize takılan güzellikler....

13 Mart 2008 Perşembe

Güzel bir gün....

Geçen hafta sonu sevgili Elmas’ın davetiyle arkadaşlarla bir araya gelebildik. Sıcak ve neşeli sohbetlerin yanında bu güzel lezzetler de yerini alınca benim ve kızım için güzel bir gün olması kaçınılmaz oldu.
Elmas’ın bizler için hazırladığı ve güzel sohbetlere ayrı bir tat katan lezzetleri;

Yukarıda ki resimde gördükleriniz; kekinde ki granül kahve tadıyla çok lezzetli bir pasta olan Tramisu ve kremasıyla çok güzel bir lezzet yakalayan ayrıca benim çok beğendiğim Çilek kremalı damla çikolatalı pasta.

Bunlarda ıspanaklı gül börekleri ve herkesin pek beğendiği çok lezzetli olan yaprak sarmaları...

Hafif ekşi tadıyla, özellikle bebek bekleyen arkadaşlarımızdan tam not alan piyaz...

Ve tabi ki anne adaylarının piyazla birlikte rağbet gösterdikleri diğer bir lezzet de turşu....

11 Mart 2008 Salı

Salata şöleni ve pırasalı gözleme...

Gözlemeli diyet tarifi olur mu hiç demeyin, yağsız ve pırasa ile yapılırsa olur diye düşünüyorum. Bir gün önceki misafirlerimden artan bir yufka ile ne yapabilirim diye düşünürken, yumurtalı pırasa için pişmekte olan pırasalardan bir kâse ayırıp gözleme yapmaya karar verdim. Beş yaşında ki pırasa yemeyen kızımın bile çok sevdiğini düşünürsek lezzeti hakkında fikir verebilir sanırım.

Bir tane yufkanın bir ucunu ortaya kadar getirin, karşısındaki diğer ucunu da onun üzerine gelecek şekilde getirerek katlayın (gözleme yaparken katladığımızgibi, uzun bir dikdörtgen elde edin). Kendi suyuyla pişirilip soğutulmuş pırasayı yufkanın ortasına gelecek şekilde serpin. Kenarları ortada üst üste gelecek şekilde kapatın ve teflon tavada kısık ateşte arkalı önlü pişirin. İsterseniz piştikten sonra çok az tereyağı sürerek servis edin.

                                                                                • Yoğurtlu kırmızılâhana ve havuç salatası
                                                                                • 1 kâse ince doğranmış kırmızılâhana
                                                                                • 1 havuç (ince rendelenmiş)
                                                                                • Tuz
                                                                                • Yoğurt

                                                                                Malzemeleri istediğiniz miktarda yoğurt ekleyerek karıştırıp servis tabağına alın. Üzerini kuru nane, ceviz ve kırmızı pul biber ile süsleyin.

                                                                                • Patlıcan salatası

                                                                                Sevgili Nane limon bloğunun sahibi münevver hanımın tarifiyle yaptığım ve çok lezzetli olan patlıcan salatasının tarifi burada. Ramazan da iftar sofralarından birisi için hazırlanıp yayınlanmayı bekleyen tariflerden…

                                                                                • Karnabahar salatası ve havuç kızartması
                                                                                • İstediğiniz miktarda karnabaharı haşlayıp suyunu süzüp servis tabağına alın. Üzerine yoğurt sos ile servis yapın.
                                                                                • Havuçları doğrayıp çok az sıvıyağda arasıra karıştırarak kısık ateşte kızartın. Kızaran havuçları servis tabağına alın ve üzerine yoğurt gezdirin.

                                                                                • Brokoli salatası

                                                                                • 1 küçük brokoli
                                                                                • 1 küçük karnabahar
                                                                                • 1 havuç
                                                                                • 1orta boy patates

                                                                                Verev doğradığınız haşlanmış havuçları, küp doğradığınız haşlanmış patatesi, haşlanmış brokoli ve karnabaharı karıştırıp servis tabağına alın ve üzerine zeytinyağlı sos gezdirin.

                                                                                • Sos için; zeytinyağı ve limon suyunu karıştırıp üzerinden gezdirin.

                                                                                not:Bu güzelim lezzetler sevgili Aynur,Dilek,Yaren ve Ayşe arkadaşlarımızın hazırladığı diyet etkinliği için...

                                                                                10 Mart 2008 Pazartesi

                                                                                Pudingli mozaik pasta

                                                                                Geçen hafta gelen arkadaşlarım için yaptığım ve özellikle çocukların çok sevdiği bir pasta oldu.

                                                                                Malzemeler:

                                                                                Puding için;

                                                                              • 1 su bardağı süt
                                                                              • 1 su bardağı su
                                                                              • 1 çorba kaşığı un
                                                                              • 1 çorba kaşığı nişasta
                                                                              • 4 çorba kaşığı şeker
                                                                              • 2–3 çorba kaşığı kakao
                                                                              • 2 çorba kaşığı margarin
                                                                              • Bütün malzemeleri karıştırıp çok koyu olmayan bir puding hazırlayın. Soğuyan pudingin içine

                                                                                • küçük parçalar halinde doğranmış 1 tane muz
                                                                                • 1 paket vanilya
                                                                                • Yarım çay bardağı hindistancevizi
                                                                                • 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz ekle ve karıştır.

                                                                                Kek için;

                                                                                • 2 yumurta
                                                                                • 3 yemek kaşığı şeker
                                                                                • 1 çay bardağı süt
                                                                                • 1,5 çay bardağı un

                                                                                                  Yumurta ve şekeri çırpıp süt ve unu ekleyip 180 derecede kare bir kalıpta pişirin. Pişen keki soğutup küçük parçalara ayırın. Parçalara ayırdığınız keki pudingli karışıma ilave edin. Streç filme yerleştirip rulo şekli verin ve bir gece dondurucu da bekletin.

                                                                                                                    • Servisten 1–2 saat önce dondurucudan çıkardığınız mozaik pastasını servis tabağına alın ve üzerine benmari usulü eritilmiş çikolata dökün.

                                                                                                                    Not: küçük parçalara ayırdığınız herhangi bir keki de kullanabilirsiniz.

                                                                                                                    9 Mart 2008 Pazar

                                                                                                                    Uykudan uyandıran ekmekler...

                                                                                                                    İstanbul da iken dayımlar da kaldığım iki günün sabahında da bu nefis ve mis gibi kokan ekmeklerle uyanmak çok güzeldi…..... Dayımın akşamdan malzemeleri ekmek makinesine yerleştirip ayarlamasından sonra, bize sabah evi kaplayan mis gibi taze ekmek kokusuyla uyanmak ve çok lezzetli olmuş sözleriyle güzel bir kahvaltı yapmak kaldı. Aslında buraya yazarım düşüncesiyle tarifi not etmiştim. Ekmek makinesinin kitapçığın da tarifin ayrıntılarıyla anlatıldığını ve yalnızca makinelerde kullanılabileceğini göz önünde bulundurunca sanırım malzemeleri yazmak yeterli olacak.
                                                                                                                    • Dayımın ikinci gün denediği cevizli ekmeğin lezzetliliği hakkında herkesin hemfikir olmasını da denemek isteyenler için not etmek istedim.

                                                                                                                    • Sırasıyla su,tuz,şeker,süt,sıvıyağ,un ve mayayı yerleştirip gerekli ayarlar yapıldıktan sonra benim çok beğendiğim ekmekleriniz hazır oluyor….

                                                                                                                    5 Mart 2008 Çarşamba

                                                                                                                    Etli sebze haşlama

                                                                                                                    Kemikli et kullanıldığı ve suyuna ekmek banabildiği için kızımın çok sevdiği bir yemek. Etli sebze haşlamanın yapımı çok basit, basit olduğu kadar da lezzetlidir.
                                                                                                                    Malzemeler:

                                                                                                                          • Yarım kilo kemikli kuşbaşı et
                                                                                                                          • 5–6 adet arpacık soğan (ben bir büyük soğan kullandım)
                                                                                                                          • 3 adet havuç (verev doğranmış)
                                                                                                                          • 3 orta boy patates (ortadan dörde bölünmüş)

                                                                                                                          Hazırlanması:

                                                                                                                          • Etleri üzerlerini geçene kadar su doldurup 1 saat kadar düdüklü tencerede kısık ateşte pişirin. Etler yumuşayınca patates, havuç ve soğanları ilave edip 10–15 dakika da sebzelerle pişirin. Tuz ve baharat ekleyip servis edin.

                                                                                                                                      • Pişirme süresi tencereye ve etlere göre değişiklik gösterebilir,pişme süresini kontrol ederek ayarlayabilirsiniz.

                                                                                                                                      2 Mart 2008 Pazar

                                                                                                                                      Damla çikolatalı rulo pasta

                                                                                                                                      Çok sık yaptığım ve beni hiç hüsrana uğratmayan bir pandispanya tarifi ile çok kısa sürede hazırlamış olduğum bir pasta. Kişi sayısına göre malzemeleri fazlalaştırarak ya da yuvarlak kalıp kullanarak yapıyorum. Yuvarlak kalıpla yaptığımda ise birkaç gün önceden pişirip, streç filmle kaplayıp dondurucuda bekletiyorum. Kekinde yağ kullanılmadığı için de hafif bir pasta oluyor.

                                                                                                                                      • Malzemeler:

                                                                                                                                      • 3 yumurta
                                                                                                                                      • 3 tepeleme yemek kaşığı şeker
                                                                                                                                      • 4–5 tepeleme yemek kaşığı un
                                                                                                                                      • 1 paket kabartma tozu
                                                                                                                                      • 1 paket vanilya

                                                                                                                                      • Süslemek için; damla çikolata ve ince çekilmiş ceviz.

                                                                                                                                      • Krema için; kendi hazırladığınız veya hazır herhangi bir çikolatalı sos.

                                                                                                                                      Hazırlanması:

                                                                                                                                      • Öncelikle pandispanyası için, şeker ve yumurtayı iyice çırpıyoruz. Şekerler eriyince vanilya ve kabartma tozu ilave edilmiş unu sıvı karışıma ekliyoruz. Unu tahta kaşıkla sıvı karışıma dikkatli ve yavaşça karıştırıyoruz. Yağlı kâğıt serilmiş dikdörtgen fırın tepsisine karışımı döküyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10 dakika pişiriyoruz.(10 dakikadan fazla pişince kuruyor)

                                                                                                                                      • Fırından çıkarıp yağlı kâğıtla birlikte rulo sarıp üzerini nemli bir bezle kapatıp birkaç dakika bekletiyoruz. Pandispanya soğuyunca yağlı kâğıdı çıkarıp, pişirdiğimiz tepsiye yayıyoruz ve hazırlayıp soğuttuğumuz çikolatalı sos veya pudingi pandispanyanın üzerine yayıyoruz. İnce çekilmiş ceviz ve damla çikolata serpiyoruz. Çok sıkı olmayacak şekilde rulo sarıp servis tabağına bitiş yeri altta kalacak şekilde yerleştiriyoruz Üzerini sosla kaplayıp damla çikolatayla süslüyoruz.

                                                                                                                                      1 Mart 2008 Cumartesi

                                                                                                                                      Mayonezli patates salatası

                                                                                                                                      Tabir-i caizse ayağımın tozuyla İstanbul’dan döndüğüm sabah, akşama gelecek olan eşimin arkadaşları için hazırladığım lezzetlerden bir tanesiydi mayonezli patates salatası. İstanbul da iken uzun süredir görmediğim bir arkadaşımın davetine gittiğimde, hazırladığı harika menüde ki lezzetlerden en beğendiğimdi diyebilirim. Tarifini almak istediğimde salatayı aşçı yardımcısı olan eşinin yaptığını söyledi.
                                                                                                                                      Benim hazırladığım menü de ise;

                                                                                                                                      • Damla çikolatalı rulo pasta
                                                                                                                                      • Mayonezli patates salatası
                                                                                                                                      • Lorlu tuzlu kurabiyeler vardı.
                                                                                                                                      Malzemeler:
                                                                                                                                      • 5–6 orta boy haşlanmış ve küp doğranmış patates
                                                                                                                                      • 1 kâse haşlanmış bezelye
                                                                                                                                      • 1 orta boy küp doğranmış ve haşlanmış havuç
                                                                                                                                      • 1 kâse küp doğranmış salatalık turşusu
                                                                                                                                      • 1,5 tatlı kaşığı toz karabiber
                                                                                                                                      • Tuz
                                                                                                                                      • 3 yemek kaşığı mayonez ( miktarı fazlalaştırabilirsiniz )
                                                                                                                                      • 2 yemek kaşığı yoğurt (tarifin aslında yoğurt yoktu )

                                                                                                                                      Hazırlanması:

                                                                                                                                      • Haşlanıp küp doğranmış patatesleri, havuçları derin bir kaba alın ve haşlanmış bezelyeleri ilave edin. Salatalık turşusunu, karabiberi, mayonezi, tuzu ve yoğurdu da ekleyip karıştırın ve servis tabağına alın.

                                                                                                                                      LinkWithin

                                                                                                                                      Blog Widget by LinkWithin

                                                                                                                                      View My Stats