28 Eylül 2007 Cuma

İftar daveti ve armutlu kek

Bu hafta birkaç iftar daveti verip sonrasında da rahatsızlanınca uzun bir ara vermek zorunda kaldım. Ramazan etkinliğinde bizleri çok güzel ağırlayan “diyalog yemekleri” bloğunun sahibi sevgili Süheyla’ya teşekkür ederim. Ramazan’a yakışır bereketli ve güzel bir etkinlik oldu. Haftanın ilk davetinde ailesinden uzakta yurtta kalan kız öğrenciler ile beraberdim. Onlarla birlikte üniversite yurt anılarım canlandı, dostlukları, muhabbeti yeniden yaşadım. Hep birlikte çok güzel birkaç saat geçirdik. Bu davete en çokta kızım sevindi, ablalarına yapmadık şirinlik bırakmadı. Onlar için hazırladığım menüde ise;

  • Ezo gelin çorbası
  • Tel şehriyeli pirinç pilavı

  • Tas kebabı
  • Barbunya
  • Taze fasulye
  • Bamya
  • Patlıcan salatası
  • Yeşil salata
  • Yoğurtlu salatalık(cacık)
  • meyve
  • Künefe

Çikolata soslu armutlu kek




Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • ½ su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • ½ su bardağı kuru üzüm
  • 2 su bardağı un
  • 1 orta boy armut
  • Çikolatalı sos için; bir paket çikolatalı kakaolu puding, süt
Hazırlanması:
  • Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Yumurta beyazlarını çok az tuz ile çırpın ve kenara ayırın.
  • Yumurta sarıları ile şekeri şekerler eriyene kadar çırpın. Süt ve sıvıyağı ve tarçını ekleyip tekrar çırpın.
  • Vanilya, kabartma tozu ve unu birlikte eleyip, sıvı karışımın içine yavaş yavaş ekleyip kaşık(kaşık metal olmasın)yardımıyla karıştırın. En son unladığınız üzümleri de ekleyip son bir kez daha karıştırın.
  • Yağlayıp unladığınız kek kalıbına karışımı dökün. Tezgâhın üzerinde birkaç kez yavaşça sağa sola sallayıp karışımın kalıba eşit dağılmasını sağlayın. Soyup yarım ay şeklinde dilimlediğiniz armudu karışımın üzerine yan yana dizin. Armutların üzerine bir çorba kaşığı şeker serpin.180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarmadan temiz bir kürdan batırın, kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir Soğuyunca kalıbı servis tabağına ters çevirip, keki çıkarın.
  • Çikolata sos için ben kakaolu ve çikolatalı puding kullandım. Üzerindeki tarife göre pudingi hazırlayıp soğumuş kekin üzerine gezdirdim.

21 Eylül 2007 Cuma

Etli sebzeli yufka bohçası & Arpa şehriye pilavı & Kıymalı gözleme & Yoğurtlu salatalık (cacık)

Sevgili Süheyla (diyalog yemekleri) "Ramazan geldi, hoş geldi" diyerek bizleri ramazanın bereketine katılmaya davet ediyor,ben de tariflerimle katılıyorum bu davete. İlk tarif;
  • Etli sebzeli yufka bohçası

Aslında yemeğin gerçek ismini bilmiyorum. Eşimle birlikte içindeki malzemelerden yola çıkarak bu ismi uygun gördük. Bizim ve tadına bakanların çok beğendiği bir yemek.
Malzemeler:
  • 1 adet yufka
  • 1 kâse haşlanmış et
  • 1 büyük boy küp küp doğranıp haşlanmış patates
  • 1 büyük boy küp küp doğranıp haşlanmış havuç
  • 1 kâse haşlanmış bezelye
  • 1 kâse haşlanmış mantar
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 çorba kaşı sıvıyağ
Beşamel sos için: 1 çorba kaşığı un ve 1 çorba kaşığı tereyağı kavrulur. Kavrulan unun üzerine 1 su bardağı soğuk süt ilave edilip, sürekli karıştırılarak pişirilir.
İç harc için: Tavaya sıvıyağ ve ince doğranmış soğan alınıp kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine haşlanmış et, bezelye, patates, havuç, mantar ilave edilip, çok az kavrulur. Soğumaya bırakılır.
Hazırlanması:
  • Orta boy bir kâsenin içine yufka kenarlardan taşacak şekilde koyulur. Yufkanın içine iç harcdan istediğiniz miktarda koyup bohça şeklinde kapatın. Kâse ile birlikte fırın kabına ters çevirip kâseyi alın. Aynı işlemi diğer yufka parçaları bitene kadar tekrarlayın. Bir yufkadan yaklaşık 4–5 adet bohça çıkıyor.

yukarıda ki fotoğraf tarifin kaşar peyniri yerine süt kaymağı kullanılarak yapılmış hali.
  • Fırın kabına aldığınız bohçaların üzerine beşamel sosu paylaştırın. En üste ise ince kaşar peynir parçaları koyup, fırına verin.200 derecede kaşar peynirler eriyene kadar bekletin.(Ben üzerleri çok az kızarsın diye fırında bir kaç dakika fazla bekletiyorum.)

tarifin kaşar peyniri kullanılmış ve fırına verilmemiş hali
İkinci tarif ise;
  • Arpa şehriye pilavı
Pirinç pilavına alternatif çok lezzetli bir pilavdır.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 1,5 su bardağı sıcak su(veya et suyu)
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • tuz
Hazırlanması:
  • Tencereye sıvıyağ ve tereyağı koyup erimesini bekleyin. Yağ ısınmaya başlayınca arpa şehriyeyi ve tuzu ekleyip kızarana kadar birkaç dakika kavurun. Sıcak suyu ekleyip karıştırın. Birkaç dakika yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmesi için biraz bekleyip servis tabağına alın.
Diğer bir tarif ise;
  • Kıymalı gözleme
Çocukluk ve gençlik dönemlerimin ramazanlarında, evimizde hemen hemen her sahurda annem tarafından gözleme yapılırdı. Bazen sade bazen kıymalı ve peynirli olarak çayın yanına eşlik ederdi. Benim favorimse sade gözlemeyi gül reçeli ile yemek olurdu. Babam ben gözlemesiz sahur yapamam derdi. Sanırım annemde onca zahmete bizler çok seviyoruz diye katlanırdı. Bende o günlere gitmek adına hafta sonu sahurda eşim ve kızıma kıymalı gözleme yapmak istedim.( Ben gözleme diyorum ama annemler mayalı derler.) Lezzeti çok güzeldi ama o çocukluğumdaki tadı bulamadım nedense…
Malzemeler:
  • ½ paket yaş maya
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Aldığı kadar un(2 su bardağı kadar)
İç harcı:
  • 1 kase kıyma
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
Hazırlanması:
  • Mayayı su ile eritin. Sıvıyağı ve tuzu ekleyin. Yavaş yavaş unu ekleyip yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerine bir kapak kapatıp mayalanması için ılık bir ortamda 1 saat bekletin.
  • Hamurunuz mayalanana kadar iç harcı hazırlayıp soğutun. Kıymayı sıvıyağ ile birlikte bir tavada birkaç dakika kavurun. Kuru soğanı ince doğrayıp, kıymaya ilave edin. Kıymalar pişince ocaktan alıp soğutun.
  • Mayalanan hamurunuzdan istediğiniz büyüklükte parçalar alıp(ben yumurta büyüklüğünde aldım) merdane yardımı ile yuvarlak açın. Hamurun yarısına soğumuş iç harcdan yayıp, yarım ay şeklinde kapatın. Yağsız teflon tavada arkalı önlü pişirin. Piştikten sonra tereyağı sürüp istediğiniz şekilde keserek servis tabağına alın.
Son tarif ise;


  • Yoğurtlu salatalık(Cacık)
Aslında bu tarife cacık demek istedim ama daha çok salata formunda olduğu için yoğurtlu salatalık demek daha uygun geldi.
Malzemeler:
  • 2 adet salatalık
  • 1 kâse yoğurt
  • Tuz
  • Çok az sıvıyağ
Süslemek için kırmızı toz biber ve kuru maydanoz.
Hazırlanması:
Salatalıkları rendeleyip yoğurt, tuz ve sıvıyağ ile karıştırın. Servis tabağına alıp kırmızıbiber ve maydanoz ile süsleyin.









Ramazan etkinliği tariflerim bu kadar, şimdiden sevgili Süheyla' ya kolay gelsin diyorum.

19 Eylül 2007 Çarşamba

Taze fasulye


Siz taze fasulyeyi nasıl yapıyorsunuz bilmem ama ben bu tarifle yapınca epey rağbet görüyor. Tabağındaki azalmaya başlayınca kızım babasına “sen fazla yeme baba” demeye başlıyor. Kendi suyuyla piştiği için olsa gerek çok lezzetli ve hafif bir yemek oluyor.
Malzemeler:
  • ½ kg taze fasulye
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3 adet orta boy domates
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
Hazırlanması:
Fasulyeleri temizleyip yıkayın. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Teflon tencereye fasulyeleri, domatesleri, soğanı ve sıvıyağı ekleyin. Tencere ısınana kadar harlı ateşte daha sonra kısık ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ara sıra karıştırın ki yanmasın. Ben yarım saat pişirdim.
not:isterseniz soğan ve sıvıyağ eklemeyip domates miktarını artırabilirsiniz.

17 Eylül 2007 Pazartesi

Aslı'nın iftar daveti

Hafta sonu arkadaşım Aslı'nın iftar davetine katıldık.Bu vesileyle minik kızı ''Yaren''imizi de görmüş olduk.Henüz iki aylık ve çok tatlı bir bebek.Gittiğimizde uyuyordu, benim en çok hoşuma giden ise uyurken gülümsediği anlardı.Davete birlikte gittiğimiz arkadaşımla sık sık çocuklarımızın büyüdüğü ve küçük çocuk büyütmenin bize zor gelebileceği hakkında sohbet ettik(tutarken bile tedirgin olduğumuz düşünülürse).Aslı'nın benim kızımla yaşıt bir de oğlu var.(Yiğit)
Küçük kızıyla birlikte bizi çok güzel ağırladılar...
Yukarıdaki resim ise bizim için hazırlanan lezzetlerden biri olan;yarma çorbası.
Bunlar ise ;bezelyeli havuçlu pilav,adana köfte(eşimin favorisi köfteydi) ve kuru fasulye. Çayın yanına peynirli milföy börekler harika bir lezzet kattı. Cevizli kadayıf tatlısı çok hafifti.Tabi hepsi bu kadar değildi.Gecenin sonunda kavun,üzüm,meyva suyu derken midemizde yer kalmadı.Canım Aslıcım lezzetler ve misafirperverliğin için teşekkürler.

11 Eylül 2007 Salı

Kestaneli Etli Pilav



Aslında hemen hemen herkesin bildiği bir tarif olan bu pilav,kestanenin içinde bulunduğu her lezzeti seven benim favorilerimden.Pilavlara olduğu gibi yaş pastalara da çok yakışıyor.Kestanenin mevsiminde yapılmış, arşivden bir tarif.(mutfağa girilip yeni tarifler deneniyor fakat elimde olmayan nedenlerden resimleyemiyorum sanırım kısa bir süre daha böyle devam edecek.)
Malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 3su bardağı kaynamış su
  • 1 kâse pişmiş kestane
  • 1 kâse pişmiş kuşbaşı et
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • tuz

Hazırlanması:


  • Pirinçleri 1 saat tuzlu sıcak suda bekletin. Pirinçleri birkaç defa yıkayıp, suyunu süzün.
  • Tencereye sıvıyağ ve tereyağını alıp kızdırın. Suyunu süzdüğünüz pirinçleri tencereye alıp, birkaç dakika kavurun.
  • Kavrulan pirinçlere kestane ve etleri ekleyin. Kaynamış suyu ve tuzu da ilave edin. Birkaç dakika yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmesi için birkaç dakika kapağı kapalı bekletin.
  • Demlenen pilavı karıştırıp, servis tabağına alın.

7 Eylül 2007 Cuma

Fırında Tavuk


Fırında tavuk çok hafif ve lezzetli bir yemektir.İçinde hem tavuk eti hem de sebze olması ise besin değerini artırıyor. Özellikle sıcak yaz günleri ve diyetler için ideal bir yemek.
malzemeler:



  • 5-6 adet tavuk parçası(kemikli)
  • 3 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 adet domates
  • 4-5 adet yeşil sivri biber













hazırlanması:











Fırın kabının içine patatesleri yarım ay şeklinde doğrayın. Biraz tuz ve istediğiniz baharatlardan ekleyin. Kuru soğanı halka halka doğrayın. Patateslerin üzerine dizin. Sivri biberleri de ekleyin. Domatesleri yuvarlak kesip, diğer malzemelerin üzerini kaplayacak şekilde dizin. En son tavuk parçalarını da dizip, fırına verin.Yağ eklemenize gerek yok,tavuğun kendi yağı yeterli oluyor. 200 derecede tavukların üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Not: Ben tavuk parçalarını kasaptan soslanmış olarak alıyorum. Bunun için de tuz, baharat, salça eklemiyorum. Siz tavuklara biraz tuz,karabiber,kırmızı biber,kimyon,bir kaşık salça,2 diş sarımsak ekleyip hepsini harmanlayın.

3 Eylül 2007 Pazartesi

Kahvaltı Alternatifleri

  • yumurtalı ekmek kızartması
Bizim ailede en beğenilen kahvaltılık alternatiflerden biridir yumurtalı ekmek kızartması. Benim içinse bayat ekmekleri değerlendirmenin en güzel ve lezzetli yoludur. Kızım ve eşim severek tüketirler. Pratik ve evde bulunan az malzemeyle yapılması ayrı bir kolaylıktır. Bayat ekmekleri değerlendirmenin diğer bir yolu da köftelerde kullanmaktır.Küçük parçalar halindeki ekmekleri fırında kızartıp, rondo da ince bir şekilde çekerim. Sonradan kullanılmak üzere dondurucuda yerlerini alırlar.Aslında bu tarifi göz kararı yapıyorum ama bu defa ölçü kullanarak yaptım.
Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • Bir tutam tuz
  • 4–5 dilim bayat ekmek
Hazırlanması:
Yumurta, süt ve tuzu derin bir kapta karıştırın. Bayat ekmekleri dilimleyin. Tavaya 2–3 çorba kaşı sıvıyağ koyup ısınmasını bekleyin. Ekmeklerin iki tarafını da yumurtalı karışıma batırıp tavada arkalı önlü kızartın. Havlu peçete serilmiş bir kaba alıp fazla yağını süzdürün. Daha sonra servis tabağına alın.
  • maydanozlu peynirli omlet ve közlenmiş patlıcan


    Çok severek yaptığım ve yediğim bir lezzet.Ayrıca peynir sevmeyen kızıma peynir yedirmek için bulduğum bir yöntem.(Artık azda olsa bu yönteme başvurmadan yemeye başladı)
    Malzemeler:
    • 3 yumurta
    • 1 küçük kâse beyaz peynir(isteğe göre lor peynirde olur)
    • 2 yemek kaşığı mısır unu
    • ½ çay bardağı süt
    • 1 yemek kaşığı tereyağı
    • Biraz tuz
    Hazırlanması:
    Yumurta, süt, peynir, un ve tuzu derin bir kapta çırpın. Tereyağını tavada eritin. Isınınca yumurtalı karışımı dökün, pişmeye başlayınca ısıyı biraz düşürün ve tavaya bir kapak kapatın. Kısık ateşte pişmesini bekleyin.(pişmeyen yerler kalırsa ara sıra çatal batırarak eşit pişmesini sağlayın.)
    • Közlenmiş patlıcan sanırım herkes tarafından bilinen bir tarif.Patlıcanları közleyip,kabuklarını soyun ve kesme tahtasında istediğiniz büyüklükte doğrayıp,servis tabağına alın.(isteğe göre baharat,tuz ve çok az tereyağı ekleyin)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats